Ga selectief op jacht

Al die kleine beestjes willen maar één ding: eten! Maak dus het eten onbereikbaar. Ruim voedselresten en kruimels op, haal plakkerige ranjaglazen van uw tuintafel, stofzuig tegen vlooien en houd uw keuken schoon. Bent u zelf het eten – zoals bij de mug – maak dan uzelf onbereikbaar. Plaats horren en hang een klamboe over uw bed. Wees verder tolerant: mieren zijn nuttige afvalruimers in uw tuin en die spin is een handige muggenvanger.

Gaat u toch op jacht, wees selectief. Veel bestrijdingsmiddelen doden niet alleen het door u bedoelde slachtoffer, maar ook nuttige familieleden zoals bijvoorbeeld bijen. Veel huismiddeltjes, zoals de bekende limonade-wespenval en het desoriënteren van mieren op hun route, helpen net zo goed als dure spuitbussen. Blijf geen planten kopen die het niet goed doen en daardoor vatbaar zijn voor bladluis, verwijder de zieke bladeren en de bladluis is meestal verdwenen. Haal er in echte probleemgevallen – zoals een wespennest – een professionele bestrijder bij. Een laatste tip die ook helpt bij ergernis: sla het gespuis dood met deze (reeds gelezen) krant.

Voor meer informatie: milieucentraal.nl/ongedierte-in-huis-bestrijden