Frans hof: homohuwelijk niet strijdig met grondwet

Een demonstrant staat met de Franse vlag tijdens protesten gisteren van anti-homobewegingen buiten de Sorbonne Universiteit in Parijs. AFP / Martin Bureau

Het homohuwelijk is niet in strijd met de Franse grondwet. Dat heeft het Franse constitutionele hof vandaag bepaald, meldt AP. Het oordeel van het hof betekent dat de eerste homohuwelijken deze maand nog kunnen worden gesloten.

De Franse Assemblée Nationale nam vorige maand een wet aan waarmee het homohuwelijk mogelijk werd. Tegenstanders van de wet, onder leiding van de conservatieve politieke partij UMP, stapten direct naar het constitutionele hof, omdat de wet in strijd zou zijn met de grondwet. Het hof bepaalde vandaag dus dat dit niet het geval is.

NRC-correspondent Peter Vermaas twitterde:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Op de dag tegen homofobie heeft de Franse grondwettelijke raad het homohuwelijk definitief goedgekeurd. Hollande hintte daar gister al op.

De wet die het homohuwelijk mogelijk maakt moet nu alleen nog officieel worden gepubliceerd. De Franse president François Hollande heeft eerder beloofd om dat zo snel mogelijk in orde te maken.

    • Anouk Eigenraam