Fikse winstdaling voor ABN Amro in eerste kwartaal - 400 banen weg bij zakenbank

Het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam. Foto ANP / Marcel Antonisse

De winst van ABN AMRO is in het eerste kwartaal met zeventien procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst kwam uit op 415 miljoen euro. Dat maakte de genationaliseerde bank vandaag bekend.

Zonder fikse meevallers op onder meer de verkoop van Griekse staatsobligaties zou de winst zelfs nog verder zijn gedaald, tot 290 miljoen euro.

Wel was het resultaat aanzienlijk hoger dan het laatste kwartaal vorig jaar, toen een verlies werd geleden van 38 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm is niet erg positief over de vooruitzichten voor de overige kwartalen van dit kalenderjaar:

“Gezien het feit dat de werkloosheid nog steeds stijgt en er voor 2013 in Nederland geen economische groei wordt verwacht, blijven we voor de rest van het jaar terughoudend.”

De consumententak en de tak voor vermogende particulieren deden het nog wel goed dit kwartaal, maar bij de afdeling die zich bezighoudt met complexere producten, liep de winst flink terug. De zogeheten merchantbank maakte negen miljoen euro winst, tegen 140 miljoen euro een jaar eerder.

ABN AMRO had een meevaller van 297 miljoen euro, doordat de bank Griekse bedrijfsleningen verkocht en de overige Griekse leningen voor een hogere waarde in de boeken kon zetten. De bank heeft in Nederland wel flink hogere voorzieningen moeten nemen, vanwege de slechte economische situatie. De bank zet het geld met name opzij vanwege de hogere risico’s op hypotheken en leningen aan het midden- en kleinbedrijf.

De bank kondigde ook aan vierhonderd banen te schrappen bij de zakenbank. ABN Amro hoopt de mensen intern te kunnen herplaatsen, maar sluit gedwongen ontslagen niet uit. In totaal werken er vijf- tot zesduizend mensen bij de zakenbank van ABN Amro.

    • Niels Posthumus