Doodshoofden niet nodig

Mieren, vlooien, muggen, bladluis, wespen – het seizoen is weer begonnen. Welke duurzame / milieuvriendelijke middelen zijn er voor mensen die niet willen grijpen naar de spuitbus met een doodshoofd erop?

Dit jaar, wat later dan anders, hebben we allemaal weer te maken met alles wat bloeit en groeit inclusief de ongemakken van muggen, bladluizen, wespen, vlooien en mieren. Hoewel dit niet mijn dagelijkse bezigheden betreft, heb ik hier natuurlijk mee te maken als consument/burger/tuinier/moeder/mens en heb ik hier als duurzaamheidsprofessional een mening over. In onze tuin, ter grootte van een postzegel, werden wij dit jaar onaangenaam verrast door bladluizen op de verse munt. Na wat overleg met de generatie boven ons en speurneuzerij op internet, ben ik met mijn dochter van 5 in een nabijgelegen park lieveheersbeestjes gaan vangen om ze vervolgens uit te zetten op de muntplant. Een groot succes.

Maar, afgezien de waarde en fun van deze oude huis-tuin-en-keuken biologische verdelgingsmethodieken, moeten producenten natuurlijk duidelijk herkenbaar duurzame oplossingen aanbieden, waarop doodshoofden niet nodig zijn. Dat is de verantwoordelijkheid van elke producent. Ook zie ik een mooie uitdaging in het aantrekkelijk creatief communiceren en op de markt zetten van deze oude methoden, voor dat deel van de mensen met eeuwige haast, gebrek aan groene vingers en geduld.

    • Anniek Mauser