denken@nrc.nl

‘Geamputeerd’ en ‘afgezet’ zijn kwetsende termen

schrijft D. Katsbergen

In de krant lees ik dat Angelina Jolie haar borsten preventief heeft laten verwijderen. Het staat zo beschreven alsof haar borsten helemaal zijn afgezet, zijn geamputeerd. Dit is echter niet juist en behoorlijk kwetsend om deze termen te gebruiken terwijl er zo veel vrouwen zijn waarbij er echt geen andere optie is dan volledig amputeren.

De zeer ernstige aandoening en zware ingreep van Jolie heeft haar tijdelijk twee ‘lege’ borsten bezorgd. Deze zijn direct na de operatie tijdelijk opgevuld en in een later stadium zijn er permanente implantaten voor in de plaats gekomen. Zoals ze zelf beschrijft heeft ze er nu twee kleine littekens aan over gehouden, maar valt er verder fysiek niet direct heel veel te zien. Haar borstvorm is nagenoeg gelijk, tepels zijn er nog in tegenstelling tot vrouwen met afgezette borsten. Ik wil haar verhaal niet bagatelliseren, integendeel, maar haar borsten zijn niet afgezet: het bij haar risicovolle borst(klier)weefsel is verwijderd en vervangen door een onderhuids implantaat.

Dat zelfs de Borstkankervereniging Nederland het zo brengt vind ik onbegrijpelijk: ‘De Borstkankervereniging Nederland vindt het mooi en belangrijk dat actrice Angelina Jolie open is geweest over haar borstamputatie.’ Juist deze stichting zou moeten uitleggen dat er een verschil bestaat tussen amputeren en ‘alleen’ het verwijderen van het hoogrisicovolle weefsel in de borst zelf.

Second opinion is een groot goed

vindt Siemen Sleeswijk Visser, orthopedisch chirurg uit Schiedam

Afgelopen dagen was er in de media rumoer over de kosten en het nut van een second opinion. In het tv-programma Altijd Wat werd verteld dat tweederde van de artsen vond dat de second opinion deels of geheel moet worden betaald door de patiënt. Frank de Grave, voorzitter van de Orde van medisch specialisten, vertelde naar aanleiding hiervan in het NOS-journaal dat een second opinion ‘zelden of nooit’ tot een andere diagnose leidt: nrc.next vond deze stelling niet te checken (13 mei).

Maar twijfel aan de gestelde diagnose is meestal helemaal niet de aanleiding voor de patiënt een tweede mening te vragen. De belangrijkste reden voor een second opinion is overleg met een andere dokter over een voorgesteld behandelplan. En die mogelijkheid is een groot goed voor de patiënt.

    • Siemen Sleeswijk Visser
    • D. Katsbergen