Defensie Duitsland stopt met Euro Hawk

De Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière (CDU) is gisteren in politieke problemen gekomen door het onverhoedse stopzetten deze week van de aanschaf van vijf spionagedrones, zogeheten Euro Hawks. De directe kosten van dat besluit bedragen 250 miljoen euro. Volgens bronnen van de Frankfurter Allgemeine Zeitung zouden de totale onkosten door het mislukken van het project meer dan een miljard euro bedragen.

Minister De Maizière motiveerde het besluit gisteren tijdens de presentatie van omvangrijke bezuinigingen in de Bondsdag met het argument dat de kosten van de aanschaf van een enkel wapensysteem „uit de hand lopen” en dat het dan „beter is ermee te kappen”. Het nieuwe motto van de Duitse defensie bij materieelaanschaf luidt: „We plannen slechts datgene, wat we ons kunnen permitteren, en kopen alleen wat we nodig hebben.”

De aanschaf van de Global Hawk van de Amerikaanse fabrikant Northrop stuitte behalve op hoge kosten op praktische en technische problemen. De Amerikaanse stuurinrichting zou in Europa niet worden toegelaten en bovendien zouden de Amerikanen weigeren onderliggende informatie vrij te geven.

De oppositie in het Duitse parlement verweet de minister tot vorige week mooi weer te hebben gespeeld: in de tussentijdse rapportage van het mnisterie aan het kabinet was alles nog in orde. Volgens de sociaaldemocratische oppositie heeft De Maizière zijn eigen kabinet daarmee onjuist geïnformeerd. Want het was bovendien al sinds 2011 duidelijk dat de Duitse versie van de Global Hawk problemen had met de stuurinrichting.

Grote kritiek was er ook op het feit dat in het contract met de Amerikanen was opgenomen dat dit niet mocht worden getoetst door de Duitse Rekenkamer.

Volgens De Maizière is het drone-project niet volledig mislukt. Zo is 250 miljoen uitgegeven aan de ontwikkeling van een radarsysteem.