De grote twee: mieren/muggen

None

Het begint met een knopje in je hoofd. Ga je deze zomer bij elke wesp wild om je heen meppen? Schuimbekkend elke mug opjagen? Bij elke mier woest de keukenvloer boenen? Relax, een paar insectjes horen er gewoon bij. Als het uit de hand loopt is het minder leuk. Ik beperk me tot de Grote Twee: mieren en muggen. In theorie weet iedereen hoe je marcherende troepen uit je keuken weert: de boel goed schoon houden, eten keurig opbergen. Maar hou dat maar eens vol met eten rond sproeiende kinderen.

Twee hulpstukken bewijzen dan goede diensten: de kruimeldief en een krachtige stofzuiger. Met de eerste heb je in een paar seconden alle etensresten weggewerkt. Met Nilfisk de Geweldenaar trek je naar de bron: het mierennest. Een paar dagen leegzuigen met de naakte slang en de rust keert terug. Niet subtiel, maar ook niet chemisch.

Wat muggen betreft een simpele tip: als je een kleine tuin hebt, gewoon geen vijver nemen. En maak die dakgoot schoon. Niet genoeg? Koop een klamboe. Effectief en decoratief: je slaapkamer ziet eruit als een set in een koloniaal kostuumdrama.

Heeft u ook een vraag? Mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC Foto’s Thomas Bokeloh