De Giro d’Italia raakt de Tourwinnaar kwijt: Wiggins stapt af

Wiggins, tweede van rechts, tijdens de tiende etappe van de Giro. Hij stapte vandaag af. Foto AP / Fabio Ferrari

Na de etappe van gisteren was al duidelijk dat hij geen hoofdrol meer kon spelen, maar nu houdt hij het voor gezien. Bradley Wiggins, die vorig jaar de Tour won, stapt vandaag niet meer op in de Giro d’Italia. Hij is ziek. Ook de winnaar van de Giro van vorig jaar, Ryder Hesjedal, geeft op.

Dat maakte zijn ploeg, Team Sky, vanochtend bekend. Wiggins stond 13e in het algemeen klassement, op meer dan vijf minuten van de roze trui. Gisteren verloor hij meer dan drie minuten op de concurrentie, waardoor hij uit de top-10 viel.

Wiggins had de afgelopen dagen last van verkoudheid, maar was na enkele valpartijen ook huiverig in de afdalingen. Volgens Sky kan hij vanwege de gezondheidsproblemen maar beter niet meer verder fietsen. “De gezondheid van renners komt altijd op de eerste plaats.” Zelf zou hij nog wel verder hebben gewild.

De Brit keert nu huiswaarts om op te knappen en zich voor te bereiden op de Tour. Dat kan een interessante strijd worden, omdat Sky eerder zijn ploeggenoot (en nummer twee in de Tour van vorig jaar) Chris Froome als kopman aanwees.

Ook zwaar teleurgestelde Hesjedal stapt af

Niet alleen de laatste Tourwinnaar, maar ook de Girowinnaar van 2012 stapte vandaag af. De Canadees Ryder Hesjedal van Garmin-Sharp stond na twaalf etappes op een teleurstellende 38e plek, op meer dan een half uur van de leider. Afgelopen weekend waren de bergetappes een ware lijdensweg voor de man die voor aanvang nog zo in vorm leek te zijn.

Hesjedal noemde zijn opgave in een persverklaring ‘hartverscheurend’.

“Ik heb mijn hele seizoen op de Giro afgestemd en voelde me voor aanvang geweldig, maar sinds de tijdrit (de achtste etappe, red.) ben ik aan het lijden geweest.”

Nibali aan kop, Gesink vierde op ruim twee minuten

Vincenzo Nibali rijdt momenteel in de roze trui, gevolgd door Cadel Evans en Rigoberto Uran. De Nederlander Robert Gesink staat vierde, op twee minuten en twaalf seconden.

Liefhebbers doen er goed aan morgen en zondag in te schakelen: dan staan er twee bergetappes op het programma.

    • Peter Zantingh