Miljardje erbij? Bill Gates weer rijkste - bekijk interactieve dagelijkse ranglijst

Screenshot van de infographic over de honderd rijkste miljardairs ter wereld van Bloomberg.

De honderd rijkste mensen ter wereld, persbureau Bloomberg maakt er geen saai lijstje van, maar fabriceert al een tijdje een handige infographic. Dagelijks om half zes ‘s middags (New York? bijgewerkt. En wat blijkt? Vandaag is Bill Gates voor het eerst sinds 2007 weer de rijkste ter wereld.

Bloomberg biedt ook een uitgebreid informatie-overzicht per miljardair: zijn plek in de lijst uiteraard, de toename van zijn fortuin ten opzicht van een dag eerder, de bron van zijn rijkdom, de economische sector waarin de miljardair zijn geld verdient, zijn geslacht, leeftijd en land van herkomst.

Ook is er per miljardair uitvoerige persoonlijke informatie toegevoegd: biografie, weetjes, bijzondere bezittingen. En bovendien is elke miljardair een aantal sterren toebedeeld. Die laten zien hoe zeker Bloomberg van de vermogensinschatting is.

China telt evenveel mensen in top-100 als Nederland

En zo leren we onder meer dat:

 • Maar vijf van de honderd rijkste mensen uitsluitend actief zijn in de energiesector.
 • Het hebben van een winkelketen doorgaans de grootste kans biedt om in de top-100 van rijkste wereldburgers terecht te komen (achttien van de honderd).
 • Nederland evenveel miljardairs in de top-100 heeft als China (eentje namelijk) - Hong Kong (dat afzonderlijk van China is opgenomen) levert overigens vier van de rijkste honderd mensen ter wereld.
 • De Verenigde Staten maar liefst achttien keer zoveel miljardairs in de top-100 telt als Nederland en China samen.
 • In de top-100 één twintiger voorkomt en twee dertigers staan, dertien veertigers, zestien vijftigers, twintig zestigers, twintig zeventigers, achttien tachtigers en drie mensen van over de negentig.

De oudste persoon in de top-100 is overigens de Duitser Karl Albrecht (van Aldi). Hij is momenteel 93 jaar oud.

Klik op het screenshot hieronder om naar de interactieve ranglijst te gaan:

Bill Gates voor eerst weer rijkste sinds 2007

Bill Gates voert voor het eerst sinds 2007 de lijst van Bloomberg weer aan. Dat komt doordat de aandelen Microsoft, het bedrijf waarmee Gates zo rijk werd, dit jaar al 28 procent zijn gestegen en gisteren uitkwamen op hun hoogste punt in vijf jaar. Wat we zoal leren over Gates via de infographic? Onder meer dat:

 • Zijn fortuin 72,7 miljard dollar bedraagt.
 • Hij Nobelprijswinnaar Richard Feyman als een van zijn grootste helden ziet.
 • Hij 436 miljoen aandelen Microsoft bezit.
 • Zijn vermogen verder vooral is weggezet in het bedrijf Cascade, dat onder meer investeert in publieke organisaties als AutoNation, Canadian National Railway en Strategic Hotels & Resorts en de nodige onroerend goed projecten.
 • Onder zijn bezittingen de MITS Altair 8800 computer en de beroemde tekening The Codex Leicester van Leonardo da Vinci vallen.
 • Hij in 1987 officieel miljardair werd.

Waarde top-100 groter dan het BNP van Italië

De totale waarde van de honderd allerrijksten? Die bedraagt maar liefst 2,1 biljoen dollar, oftewel: 2.100 miljard dollar. Dat is meer dan het Bruto Nationaal Product van Italië en maar 20 procent minder dan wat alle 66 miljoen Fransen gezamenlijk jaarlijks verdienen. Oh, en ongeveer drie keer zoveel als wij Nederlanders met z’n allen per jaar op onze loonstrookjes zien staan.

Overigens is de lijst niet geheel compleet. Michael Bloomberg, miljardair en oprichter van persbureau Bloomberg, zou er waarschijnlijk ook in moeten staan. Maar omdat hij de eigenaar is van het nieuwsbedrijf, en om de objectiviteit van de lijst te garanderen, is hij buiten beschouwing gelaten.

De enige Nederlander in de lijst is Charlene de Carvalho-Heineken. Zij staat op plek 99.

  • Niels Posthumus