Collecteren voor ticket naar WK in China

Badmintonner Jorrit de Ruiter is de dupe van de bezuinigingen bij NOC*NSF. Crowdfunding moet hem naar de WK in China brengen.

Wereldkampioen zal Jorrit de Ruiter niet snel worden in het door Aziaten gedomineerde badminton. „Het verschil met de wereldtop is nog erg groot”, erkent de Ruiter, die zich met zijn partner Samantha Barning als 25ste gemengd dubbel wist te plaatsten voor de WK, later dit jaar in het Chinese Guangzhou. Maar dat hij wegens geldgebrek niet eens de kans krijgt het te proberen, daar is de Ruiter teleurgesteld over.

De Ruiter is een van de eerste slachtoffers van de nieuwe verdeling van de sportgelden door sportkoepel NOC*NSF. Eind vorig jaar besloot NOC*NSF vooral in sporten te investeren met medaillekansen op de Olympische Spelen. Badminton hoorde daar niet bij. De bond ging terug van 400.000 euro subsidie op jaarbasis naar nul euro.

En dus is er minder geld beschikbaar om spelers uit te zenden naar grote titeltoernooien. Vorige week maakte de badmintonbond bekend alleen Eric Pang, de beste Nederlandse badmintonner, af te vaardigen naar de WK. De Ruiter kreeg te horen dat de andere spelers tot het einde van dit kalenderjaar 1.250 euro konden besteden. „Een ticket naar China is al bijna duurder”, lacht De Ruiter. „Dan moet je nog accommodatie regelen, eten, vervoer. En je moet voorbereidingstoernooien spelen. Zonder wedstrijdritme heb je weinig te zoeken op een WK.”

De Ruiter rekende uit in totaal 4.000 euro nodig te hebben voor zichzelf en zijn partner om de WK te halen. Van de badmintonbond en NOC*NSF krijgt hij dat geld niet, dus is hij een actie begonnen. Op zijn website en sociale media roept hij particulieren en bedrijven op geld te storten. Crowdfunding moet De Ruiter naar het WK krijgen. „Je kunt bij de pakken gaan neerzitten of actie ondernemen. Ik heb voor het laatste gekozen.”

De Ruiter is voor zover bekend de eerste individuele Nederlandse sporter die crowdfunding gebruikt om deelname aan een toernooi te financieren. Collectieve initiatieven, zoals Talentboek.nl, bestaan al wel. Over anderhalve maand start Wij zijn Sport, een nieuw crowdfunding platform voor topsporters.

Clemens Wortel, voorzitter van de badmintonbond, ondersteunt de actie van De Ruiter en denkt dat het initiatief navolging kan krijgen. „Sporters zullen vaker de regie moeten voeren over hun eigen topsportcarrière en dit is daar een mooi voorbeeld van.” Toch had Wortel het liever anders gezien. „Natuurlijk willen we het liefst zelf kunnen investeren in onze talenten en hen naar internationale toernooien sturen. Maar dat zit er helaas niet meer in.”

Ook Jeroen Bijl, manager topsport bij NOC*NSF, heeft sympathie voor het initiatief van De Ruiter. Wel betwijfelt hij of veel meer sporters individuele crowdfunding acties zullen beginnen. „Voor veel mensen zal het toch te zwaar zijn, tussen alle trainingen door. Die combinatie tussen sport en ondernemerschap is pittig.” Van collectieve crowdfundingplatforms is volgens Bijl meer te verwachten.

Bijl erkent dat de herverdeling van de sportgelden die NOC*NSF vorig jaar doorvoerde voor sporters als De Ruiter vervelende gevolgen kan hebben, maar stelt dat uitzonderingen mogelijk zijn. „Als er exceptionele talenten zijn in sporten die wij niet meer financieren, kunnen ze bij ons aankloppen. Een groot talent die bij herhaling heeft bewezen tot de wereldtop te behoren, gaan wij natuurlijk niet negeren. Maar dat is bij deze sporter niet het geval.”

Dat is voor De Ruiter een teleurstelling. „NOC liet ons weten geen geld te hebben voor dit project. Maar aan de andere kant adviseerden ze ons wel om alles op alles te zetten om mee te doen aan dit toernooi. Bij dit soort kampioenschappen moet je goed presteren. Dat is de enige manier om weer in the picture te komen.”

De Ruiter heeft na een week actievoeren 2.100 euro opgehaald. Half juli moet hij beslissen of hij genoeg geld heeft om mee te doen aan de WK; dan sluit de inschrijving voor het toernooi. Maar zelfs als het lukt, blijft het een tijdelijke oplossing, volgens De Ruiter. „Als we volgend jaar weer naar de WK willen, wordt dat een nieuw probleem.”

    • Arman Avsaroglu