Breinstimulatie leidt tot langdurig beter rekenen

Wetenschap

Vijf dagen achter elkaar het brein elektrisch stimuleren terwijl iemand rekensommen oefent, zorgt ervoor dat het rekenen sneller gaat. Niet alleen tijdens die dagen, maar ook nog een half jaar daarna. Het is een opvallend langdurig effect, schrijven psychologen van de Universiteit van Oxford deze week in Current Biology. De onderzoekers gebruikten een pijnloze manier van hersenstimulatie, transcranial random noise stimulation (TRNS). Daarbij jagen twee elektroden op de schedel, boven het beoogde hersengebied, milde elektrische stroom door de onderliggende zenuwcellen in de hersenschors.

Hun proefpersonen, 25 in totaal, moesten twee soorten sommen oefenen: ingewikkelde opgaves die ze moesten uitrekenen, zoals 32-17+5=20, en simpele sommen die ze konden stampen, zoals 3x4=12. Dagelijks kregen ze 180 tot 288 sommen voor hun kiezen. Terwijl ze de oefeningen maakten, stimuleerden de psychologen een hersendeel dat gebruikt wordt bij rekenen. Bij de helft van de deelnemers deden ze alsof.

De deelnemers die gestimuleerd werden, leerden sneller dan de mensen in de controlegroep. Na zes maanden testten de Britten een kwart van de deelnemers opnieuw. De gestimuleerde mensen waren nog steeds ruim een seconde sneller in het uitrekenen, niet alleen bij de eerder geoefende sommen, ook bij nieuwe vraagstukken. De stampsommen gingen hen niet meer beter af dan de controlegroep. De verbeteringen gingen gepaard met veranderingen in de doorbloeding van het hersengebied. De stimulatietechniek, TRNS, is pas sinds 2008 in gebruik. NRC