Bingo voor Alex 24%

Spaarders hebben het moeilijk: de inflatie is hoger dan de rente die zij op hun spaartegoed krijgen. Ook de risico’s zijn groter dan gedacht.

None

Bingo voor Alex Vermogensbeheer: in het eerste kwartaal van dit jaar kwam daar netto 310 miljoen euro aan nieuw geld van particuliere beleggers binnen – liefst 110 miljoen meer dan in heel 2012. Driekwart van deze nieuwe klanten gaf de almaar lagere spaarrentes op als voornaamste argument om te gaan beleggen. Van al het geld dat zij naar Alex VB brachten, kwam 62 procent van een spaarrekening. Ook ABN Amro, een van de Nederlandse grootmachten in het particuliere beleggen, ziet „een verschuiving van cash naar beheer”, meldt Ben Steinebach, de hoogste beleggingsstrateeg van deze bank. Zowel bij private banking voor gefortuneerde particulieren, het segment waarin ABN Amro marktleider is met 12,5 miljard euro onder beheer, als bij retail, dat 2,5 miljard beheert van kleinere beleggers.

De trek van sparen naar beleggen is opmerkelijk. Nederlanders zijn van oudsher enthousiaste spaarders en de Nederlandse banken wedijverden jarenlang fel met elkaar wie de hoogste spaarrente kon bieden. Maar nu liggen de meeste spaarrentes op of onder de 2 procent, terwijl de Nederlandse inflatie volgens het CBS in april 2,6 procent bedroeg. Als dat zo blijft, daalt een spaartegoed in 2013 in waarde. En dat is na de uitbetaling van de rente.

Bovendien verloor sparen zijn aura als de veiligste vorm van geld parkeren. Dat begon met de ondergang van outsiders Icesave en DSB en eindigde met SNS, de vierde bank van Nederland en van oorsprong een echte spaarbank. Alle EU-landen garanderen weliswaar spaartegoeden tot een ton, maar ook die dekking lijkt minder zeker sinds spaarders moesten meebloeden voor de redding van banken op Cyprus. Tegelijkertijd zitten aandelen in de lift. Onze eigen AEX won vorig jaar 12 procent, en in dit nog jonge jaar alweer 8 procent. Maar de veiligheid die we zochten door te sparen, kan beleggen nooit bieden. Het hogere rendement op aandelen gaat hand in hand met een hoger risico op verlies. Hoe kunnen we ons geld veilig wegzetten en er ook nog iets meer op verdienen dan de inflatie?

Op deposito misschien? Dan zet de spaarder zijn geld een half jaar of langer vast tegen een vaste rente. Banken zijn gek op deposito’s en geven daarom een hogere rente dan op direct opvraagbaar spaargeld. De hoogste depositorentes zijn momenteel te krijgen bij Aegon Bank en BIGBank – uit Estland. Een nieuwe Icesave? Estland nu staat er heel wat beter voor dan IJsland toen. Het groeit hard en heeft de laagste staatsschuld van de hele eurozone. Maar het Baltische staatje is wel een dwergtijger. Dat maakt het Estse depositogarantiestelsel, waar BIGBank onder valt, kwetsbaarder. Zowel bij Aegon als bij BIGBank moet je je geld wel heel lang vastzetten om de huidige inflatie met een beetje marge te verslaan. Aegon geeft 3 procent voor zeven jaar vast en 3,5 procent voor tien jaar. Bij BIGBank krijg je al voor vijf jaar vast minimaal 3,3 procent, en 3,8 procent voor tien jaar vast.

Hoe langer de termijn, hoe groter de kans dat de rente in die periode stijgt tot boven de depositovergoeding. Wil je voortijdig je geld opnemen, dan betaal je een boete. Bij Aegon is dat 1 procent van je tegoed per jaar resterende looptijd, met een maximum van 5 procent. BIGBank straft nog veel harder. De klant krijgt zijn inleg terug minus de al uitbetaalde rente, plus een boete van 2 procent. „Als je iets tien jaar vastzet, is dat geen sparen meer”, observeert Han Dieperink, strateeg van Rabobank. De rente op zo’n lang deposito moet je eigenlijk vergelijken met de rente op een tienjaars Aegon- of BIGBank-obligatie.

Daarom koos Alex VB een andere route. Deze vermogensbeheerder belegt het geld van zijn klanten via 48 computermodellen volautomatisch in 400 Europese aandelen. Zet zo’n aandeel een dalende trend in, dan verkoopt de computer het totdat de koers weer gaat stijgen. Over de verkoopopbrengst in cash kreeg de klant tot voor kort 1,5 procent rente – meer dan Alex in de markt voor die contanten kon krijgen. Sinds kort belegt Alex VB de opbrengst van verkochte aandelen in een ander beleggingsproduct: ETF’s, ofwel trackers die mandjes obligaties volgen. Die leveren de klant meer op en Alex hoeft er niet op toe te leggen.

Er is nog een voordeel, zegt Peter Siks van Alex VB. „De beleggingen van onze klanten vallen onder een bewaarbedrijf. Gaat Alex failliet, dan is hun geld dus veilig. Niet tot een ton, zoals bij sparen, maar voor de volle 100 procent.” Dieperink valt hem daarin bij met een mooi voorbeeld: een Cyprioot met een beleggingsrekening met daarop uitsluitend kortlopende Duitse staatsobligaties – bijna zo risicoloos als sparen vroeger was – heeft „geen centje pijn” van de bankencrisis op zijn eiland.

    • Joost Ramaer