Beter veel kletsen dan weinig

Janne van der Kroef (17) deed gisteren eindexamen tekenen. Haar moeder Anine (52) bemoeide zich er flink tegenaan.

Nederland, 16-05-13 Eindexamen VMBO-t Janne en haar moeder. © Photo Merlin Daleman
Nederland, 16-05-13 Eindexamen VMBO-t Janne en haar moeder. © Photo Merlin Daleman

„Het ging goed”, zegt Janne van der Kroef (17) thuis aan de keukentafel in Den Bosch. Ze heeft vandaag haar eerste eindexamen gemaakt. Tekenen. Ze doet vmbo-t aan het Jeroen Bosch College een paar straten verderop. Haar moeder, Anine Vloedgraven (52) kijkt trots.

Janne: „De avond tevoren was ik wel zenuwachtig. Ik liep steeds heen en weer en legde alles wat ik moest meenemen klaar. Pennen, water, een banaan. Ik ging een uur eerder naar bed dan normaal, maar kon helemaal niet slapen. Toen ik vanochtend wakker werd was ik eigenlijk heel rustig. Ik dacht: we zien wel.”

Anine: „Ik ben veel zenuwachtiger. Drie, vier weken geleden vroeg ik al: wanneer ga je beginnen, heb je al een planning? Op mijn werk praatte ik met mijn collega over examenvoorbereiding. Zij vertelde dat ze zo’n handig planschema had. Dat heb ik uitgeprint en mee naar huis genomen. Maar Janne zei dat ze haar eigen manier van plannen veel fijner vond.”

Janne: „Ze bemoeide zich er de hele tijd mee. Ze vroeg steeds: kan ik niet helpen? Op een gegeven moment zei ik: ga nou maar weg.”

Anine: „Dan is het ook afgelopen. Ik weet van mezelf dat ik me te veel kan bemoeien. Terwijl ik het belangrijk vind dat ze dingen op haar eigen manier doet.”

Janne: „Vanochtend op school waren vriendinnen heel zenuwachtig. Ze stuiterden rond en moesten snel nog naar de wc. Ik zei maar: het komt wel goed.”

Anine: „Ik ben ’s ochtends voor mijn werk nog even naar de winkel gegaan zodat er croissantjes en broodjes zouden zijn als ze thuiskwam.”

Janne: „Het was een theorie-examen met veel plaatjes. Bijvoorbeeld een plaatje van een zinkend schip. Politici vluchtten op reddingsboten, het gewone volk zat op een vlot. Wat is er zo dramatisch aan de vormgeving, werd er gevraagd. Ik heb opgeschreven: de donkere kleuren, de kromme lichamen en de gezichtsuitdrukkingen. Ik heb veel gekletst. Dat doe ik altijd. Beter te veel dan te weinig.”

Anine: „Zodra het even rustig was op mijn werk heb ik gebeld om te vragen hoe het ging.”

Janne: „Ik heb niet op internet naar de antwoorden gekeken. Als ik veel verkeerd zou hebben, zou ik alsnog in de stress schieten.”

Anine: „Dat vind ik ook wel weer wat hebben. Dan blijft het spannend tot 12 juni dat telefoontje komt.”

Janne: „Ik heb me al opgegeven voor de vervolgopleiding interieuradviseur hier in Den Bosch. Maar ik kijk nog niet te veel vooruit. Uit zelfbescherming. Ik sta er goed voor, hoor. Maar ik moet het nu eerst wel even doen.”

Anine: „Nog twee weken. Daarna gaan we drie nachten met zijn tweeën naar Londen.”

Janne: „Daar gaan we even los.”

    • Esther Wittenberg