Auto's gevonden in moordzaak-Wiels

De auto die mogelijk is gebruikt bij de moord op deCuraçaose politicus Helmin Wiels, is gisteren gevonden en in beslag genomen. Dat meldt de politie op Curaçao. In verband met de vondst is een inval gedaan bij een autoverhuurbedrijf. Daarbij is nog een auto in beslag genomen.

Helmin Wiels (54) was de populairste politicus van Curaçao en leider van de links-nationalistische partij Pueblo Soberano. Hij werd op 5 mei doodgeschoten op een strand nabij zijn huis. Wiels werd al langere tijd bedreigd. Twee mannen die kort na de moord in een filmpje op YouTube politici bedreigden, zijn vorige week gearresteerd, maar zij ontkennen elke betrokkenheid.

In een interview met deze krant weerspreekt Daniel Hodge, de demissionair premier van Curaçao, eerdere berichten dat het onderzoek naar de moord muurvast zit. Hij is „hoopvol gestemd” omdat justitie „een aantal leads” heeft. Volgens Hodge werken zo’n dertig mensen aan het onderzoek. Ook Nederlandse rechercheurs zijn daarbij betrokken. Voor de sectie op Wiels’ lichaam is een beroep gedaan op het het Nederlands Forensisch Instituut.

Hodge zegt dat Curaçao naar aanleiding van de moord het opsporingsapparaat gaat moderniseren. Gezien de financiële problemen van Curaçao wordt mogelijk een beroep gedaan op Nederland. „Het liefst houden wij onze eigen broek op. Maar indien nodig zullen wij aankloppen in Den Haag”, aldus Hodge.

Interview Hodge: pagina 9