Anouk gaat weer lekker haar gang, de TROS volgt

Anouk heeft een gunstige positie veroverd in de finale: Birds is morgen de showstopper. Eurovision is goedkope tv, stelt Peter Kuipers van de TROS.

Als dertiende treedt Anouk morgen aan in de Eurovisie Songfestivalfinale. Zij verzorgt de showstopper: het laatste lied van de eerste helft, na de populaire rockers van de band Dorians uit Armenië. De Franse zangeres Amandine Bourgeois opent de finaleshow in de Malmö Arena, de Ierse zanger Ryan Dolan sluit de rij van zesentwintig acts af.

De volgorde in de 58e Eurovisie-finale wordt niet langer bepaald door loting. De acts zijn gepositioneerd door producers van de Zweedse omroep SVT en de European Broadcast Union (EBU) waarbij wordt gelet op stijl, genre en afwisseling. Omdat Anouk met haar intense vertolking van Birds naar het schijnt zeer hoog heeft gescoord in de halve finale – pas na afloop hoort ze de precieze ranking – kreeg ze een gunstige plek als een van de favorieten.

Gisteravond gingen Azerbeidzjan, Finland, Malta, IJsland, Griekenland, Armenië, Hongarije, Noorwegen, Georgië en Roemenië door. Vanavond is de generale repetitie op het podium waarvan het ontwerp is geïnspireerd op de vleugelslag van een vlinder en Goethe’s uitspraak dat ‘architectuur als bevroren muziek’ is. Alle acts worden dan door de vakjury beoordeeld – Nederland heeft intussen twee nieuwe juryleden aangesteld.

Natuurlijk hoopt de TROS dat Anouk wint. Laat daar geen misverstand over bestaan. TROS-directeur Peter Kuipers wil zijn eerdere uitspraak („Winnen zou een hoofdpijndossier zijn”) graag even bijstellen. En liever blikt hij helemaal niet vooruit. Maar stél nu dat Anouk wint. Dan moet Nederland volgend jaar het festival organiseren. Dat is duur en dat is gedoe. Het kost Zweden dit jaar 20 miljoen euro. De bijdrage van de gastomroep in West-Europa is meestal tussen de 15 en 17 miljoen, zegt de EBU. „Elk land is in eerste instantie in shock”, weet Kuipers. „Dan komen de draaiboeken voor de organisatie van een dergelijk spektakel van de EBU. Een ding is zeker: het zou een grote nationale discussie opleveren over de aanpak en kosten.”

Toen de TROS in 2010 de uitzendingen van het Eurovisie Songfestival overnam van de NOS, lagen de kijkcijfers tussen de 1,4 en 1,7 miljoen. „Het Songfestival zat op een dood spoor”, aldus Kuipers. Dinsdagavond keken 3,7 miljoen kijkers. Op het moment suprême, bij de uitslag, keken 4,4 miljoen mensen. Gezien de Anouk-gekte die nu is los gebarsten rekent Kuipers op een piek van 5,5 miljoen bij de puntentelling.

Veelgehoorde kritiek is dat het Songfestival te duur is, maar het uitzenden van de drie rondes kost de TROS beduidend minder dan een gemiddeld amusementsprogramma. Sterker: Eurovision is een ‘goedkoop’ programma, aldus Kuipers. Voor de contributie – ieder land moet zo’n 225.000 tot 250.000 euro contributie betalen aan organisator EBU om mee te mogen doen – krijgt de TROS zeven uur zendtijd. Dat zijn de twee halve finales en de finale . Kuipers: „Dat komt neer op zo’n 50.000 euro per uur tv. Een schijntje in tv-land.”

Daarnaast heeft de TROS ruim een ton aan kosten voor reis, hotels (act en entourage moet twee weken van tevoren aanwezig zijn) en promotie. De omroep heeft dit jaar geen docusoap met zijn kandidate. Daar voelde Anouk, die zich in Malmö compleet afzijdig houdt van extra aandacht, niets voor. De rockzangeres met A-status nam de regie goeddeels uit handen van de TROS. Zij bepaalt – de omroep volgt.

    • Amanda Kuyper