‘Ziekenhuizen declareren jaarlijks tientallen miljoenen te veel’

Ziekenhuizen en privéklinieken declareren elk jaar voor 50 tot 180 miljoen euro bij zorgverzekeraars aan behandelingen die medisch niet nodig zijn. Dat meldt RTL Nieuws vanavond op basis van een conceptrapport van het ministerie van Volksgezondheid.

Foto ANP/Lex van Lieshout

Ziekenhuizen en privéklinieken declareren elk jaar voor 50 tot 180 miljoen euro bij zorgverzekeraars aan behandelingen die medisch niet nodig zijn. Het gaat bijvoorbeeld om ooglidcorrecties en het verwijderen van spataderen, ingrepen die niet mogen worden gedeclareerd, tenzij ze medisch noodzakelijk zijn. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een conceptrapport van het ministerie van Volksgezondheid.

Jaarlijks zouden ziekenhuizen en klinieken meer dan twintigduizend van dit soort cosmetische operaties declareren als een medische ingreep. In werkelijkheid zouden echter maar heel weinig patiënten een aangeboren afwijking hebben die zo’n medische declaratie rechtvaardigt.

‘Artsen in opleiding krijgen fraude al aangeleerd’

Een anonieme klokkenluider zou tegen RTL hebben gezegd dat artsen in opleiding deze vorm van fraude al krijgen aangeleerd in hun opleiding. “Het enige wat je geleerd krijgt is dat je moet zorgen dat je declareert wat het meeste oplevert.” Volgens hem wisselen artsen onderling hiervoor zelfs tips uit. Ook andere artsen en interne bronnen rond het rapport zouden bevestigen dat dit op grote schaal gebeurt.

De vereniging van plastisch chirurgen zegt zich ‘niet te herkennen’ in het beeld dat artsen foute nota’s versturen. Het conceptrapport zou overigens al sinds maart vorig jaar op het ministerie liggen. Het is echter nooit afgerond. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, PVV en SP wil nu dat het rapport naar de Kamer wordt gestuurd.

‘Schippers heeft een hoop uit te leggen’

Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten (SP) heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) een hoop uit te leggen.

“Als minister hoor je de Kamer te informeren, ook als die informatie je niet zint.”

Een woordvoerder van Schippers zegt dat de minister de conclusies van de analyse wel degelijk met de Kamer heeft gedeeld. “Het gaat hier niet om een officieel vastgesteld rapport, en er was geen aanleiding de rest van het concept aan de Kamer te sturen. De Kamer heeft daar ook nooit om verzocht.” Dinsdag is er een debat.

    • Annemarie Coevert