‘Wietkwekers zetten vaker plantages op over de grens’

Foto ANP / Valerie Kuypers

Nederlandse wietkwekers beginnen steeds vaker een hennepplantage in het buitenland omdat de kans dat ze daar gepakt worden, kleiner is. Vooral de buurlanden, zijn populair, maar ook Polen en Spanje. Dat schrijft het AD vandaag.

Volgens Europol bezetten Nederlandse wietkwekers vaak leidinggevende posities in landen als Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal en geven ze lokale criminelen adviezen. De politie in onze buurlanden, Spanje, Polen, Frankrijk en Groot-Brittannië schrijven de stijging van wietteelt in hun land voornamelijk toe aan Nederlandse kwekers.

Vorig jaar werd in Spanje bijna veertig ton cannabis gevonden, vier jaar eerder was dat nog dertig procent minder. In Belgisch Limburg is het aantal ontdekte plantages van veertig plantages in 2010 opgelopen tot tweehonderd. In het AD zegt de hoofdcommissaris van de Federale politie, Luc Valkoenborg:

“In bijna alle onderzoeken blijken Nederlandse criminelen betrokken. De Nederlanders breiden nu uit naar Wallonie. Het is een olievlek.”

Een woordvoerder van minister Opstelten van het ministerie van Veiligheid en Justitie erkent in een reactie dat criminelen uitwijken:

“Het strenge beleid in ons land heeft effect. Het water stroomt naar het laagste punt.”

    • Anouk Eigenraam