Wees gerust, ze gaan er niet helemaal uit

In this Saturday, May 11, 2013 photo, Indian Muslim Sufi holy men self-flagellate themselves with sharp objects during a procession at the shrine of Khwaja Moinuddin Chishti during the Urs festival in Ajmer, India. Thousands of Sufi devotees from different parts of India travel to the shrine for the annual festival, marking the death anniversary of Sufi Muslim saint, Khwaja Moinuddin Chishti. (AP Photo/Kevin Frayer)

Er zijn natuurlijk vele vormen van zelfkastijding. Bekend zijn bijvoorbeeld de beelden van shi’itische moslimmannen. Tijdens de viering van Ashura, de dag waarop shi’ieten de dood van hun imam Hussein gedenken, slaan ze zich met gesels tot bloedens toe op hun rug.

De zelfkastijding op deze foto, van islamitische soefi’s (mystici) in het Indiase Ajmer, hadden we op de redactie bij nrc.next nog nooit gezien. De mannen herdachten afgelopen weekend de dood van soefi-heilige Khwaja Moinuddin Chishti. Waarom ze tijdens de processie van het Urs-festival bijna hun ogen uitsteken hebben we gisteravond niet kunnen achterhalen.