VVD en PvdA willen toeslagensysteem herzien

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra roept het kabinet op een einde te maken aan alle inkomenstoeslagen. Het gaat bijvoorbeeld om de zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. „Het toeslagenstelsel heeft zich ontwikkeld tot een fraudegevoelige moloch. Ik denk dat we het belastingstelsel moet herzien, zodat we de noodzaak van toeslagen er helemaal uithalen. Eerst belasting innen en het vervolgens teruggeven via toeslagen is onzinnig rondpompen van geld.” Wat Zijlstra betreft moet „ook deze regering al beginnen met de aanpak van dat stelsel”.

In een reactie zegt Diederik Samsom, leider van coalitiepartij PvdA: „Ik steun de zoektocht naar alternatieven voor de toeslagenfabriek. Dat was geen uitvinding van de PvdA.” Wel waarschuwt hij dat het afbouwen van de toeslagen „ongelofelijk ingewikkeld” zal zijn en wat zijn partij betreft in geen geval ten koste mag van lagere inkomens.

Zijlstra reageert op de problemen die staatssecretaris Weekers (Financiën, VVD) afgelopen weken ondervond door de toeslagenfraude. Maar er zit bij de VVD’er ook een principieel punt achter. Het feit dat bijna 70 procent van de bevolking een of meerdere toeslagen ontvangt, bewijst volgens hem dat het stelsel uit de hand is gelopen.

Lagere inkomens ontvangen meer aan toeslagen dan hogere, maar volgens de VVD’er is het niet zijn doel om door het afschaffen van toeslagen de inkomensverschillen te vergroten. „Nederland heeft altijd een progressief belastingstelsel gehad, waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Aan dat principe willen we niets veranderen. Maar waarom hebben we daar boven op een terugstortcircus van 12 miljard gebouwd?”

Volgens Zijlstra kunnen negatieve effecten voor lage inkomens worden gecompenseerd door lagere inkomstenbelasting voor deze groepen. Lukt dat niet, dan zou één algemene inkomenstoeslag een optie zijn.

    • Derk Stokmans