VVD en PvdA in gesprek over vreemdelingenbeleid

PvdA-leider Diederik Samsom in gesprek met de vluchtelingen die voor de ingang bij een ledenbijeenkomst staan.
PvdA-leider Diederik Samsom in gesprek met de vluchtelingen die voor de ingang bij een ledenbijeenkomst staan. Foto ANP / Phil Nijhuis

Coalitiepartners VVD en PvdA zijn in gesprek over het vreemdelingenbeleid en de extra beloften die de PvdA-fractie aan haar achterban heeft gedaan, om de steun van de partij voor de strafbaarstelling van illegaliteit te behouden. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

Asielbeleid en vreemdelingendetentie liggen gevoelig binnen de coalitie. Het PvdA-congres keerde zich enkele weken geleden bijna unaniem tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, die in het regeerakkoord is afgesproken met de VVD. Voor die partij staat die maatregel juist symbool voor een streng immigratiebeleid. Tot gisteravond was de officiële lijn van de VVD: we zien dit als interne PvdA-aangelegenheid, maar natuurlijk valt met ons te praten. Gisteravond zei VVD’er Teeven bij Pauw & Witteman dat hij afwacht waar beide fracties mee komen, en dat hij tot die tijd het regeerakkoord uitvoert.

Tijdens het Verantwoordingsdebat bleek vanmiddag dat meerdere oppositiepartijen een debat willen over het illegalenstandpunt van de PvdA. Politiek redacteur Erik van der Walle, die het debat volgt, meldde op Twitter:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Na optreden ss Teeven bij #penw wil groot deel Kamer snel debat over illegalenstandpunt pvda. Maar vvd en pvda blokkeren dat.
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Roemer (sp) doet nu beroep op voorzitter Kamer om toch debat te organiseren, na tv-optreden van Teeven en Klijnsma. Brede steun voor verzoek

De oppositie voerde de druk dermate op dat er nu volgende week een debat komt:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Kamervoorzitter stelt snel 30-ledendebat over illegalen voor, volgende week eist Wilders. Ok, zegt voorzitter.

De PvdA zegde haar leden onder andere een afschaffing van het illegalenquotum toe, dat is het streefaantal illegalen dat de politie jaarlijks moet aanhouden. Ook beloofde de fractie een verruiming van de regels voor mensen die uitgeprocedeerd zijn en dus illegaal in Nederland zijn, maar ook niet naar hun land van herkomst terug kunnen. Over beide staat niets in het regeerakkoord. Het zijn dus ‘vrije kwesties’ waar de PvdA, mocht dat nodig zijn, uiteindelijk ook zonder de VVD naar een meerderheid in de Tweede Kamer kan zoeken.