Viva la revolución!

Morgen wordt op verschillende locaties over de hele wereld de tweede editie van Food Revolution Day gehouden, een dag die bewustwording op het gebied van voedsel moet stimuleren. Van Bermuda tot China en van Israël tot Senegal, op al deze plekken staan mensen morgen uitgebreid stil bij de herkomst van hun voedsel. Volgens initiatiefnemer en kookgod Jamie Oliver moeten we namelijk met z’n allen terug naar de basis. Wij dienen in het dagelijks leven niet alleen goed te leren koken en onze kennis over te brengen naar jongere generaties, maar we zouden ook vaker naar lokale en verse producten moeten grijpen. Wat mij betreft is er niets mis met deze filosofie, want we kunnen inderdaad wel wat vaker roeien met de riemen die we hebben. Of om het maar eens op zijn ‘culinairs’ te verwoorden: koken met de piepers van eigen land. De pennenvruchten van Yotam Ottolenghi en Claudia Roden zijn morgen dus uit den boze, maar het is wel een mooi excuus om vandaag al flink met euro’s te strooien bij de lokale bioboer en op de ecomarkt. En trommel dan ook vast een clubje leuke kennissen op om morgen de hele avond mee te kokkerellen en dineren. Bouw met z'n allen een pannenkoekenfeestje, brouw een Oer-Hollandse groentesoep of pel tot diep in de nacht genoeg Noordzeegarnalen voor de rest van 2013. Hoe dan ook, schenk er een zogenoemd eerlijk wijntje bij en klink met elkaar op de voedselrevolutie. Viva la revolución!

Vijzel de munt fijn en meng met de yoghurt. Proef en voeg naar smaak meer munt of yoghurt toe. Maak af met een beetje versgemalen peper en zout en houd even apart. Was vervolgens de broccoli. Snijd deze in kleinere stukken en stoom ze in een stoommandje boven een pan kokend water tot je er makkelijk met een vork in kan prikken. Zorg er wel voor dat de broccoli nog een beetje stevig is. Laat de stronkjes goed afkoelen en maak klein in de keukenmachine. Meng de broccoli met de grof geraspte Parmezaanse kaas en vorm er balletjes van. Zet drie schaaltjes klaar voor het paneren, één met losgeklopt ei, één met bloem en één met paneermeel. Haal de balletjes eerst door de bloem, dan door het ei en bedek tot slot met een laagje paneermeel. Bak de broccoli vervolgens in een pan met warme olie tot ze goudbruin zijn en laat uitlekken en afkoelen op een keukenpapiertje. Serveer de broccoliballetjes met de muntyoghurt.

    • Stéphanie Versteeg