Vacansoleil stopt met sponsoring van wielerploeg

Vacansoleil stopt aan het einde van het seizoen als sponsor van de gelijknamige wielerploeg. De Nederlandse touroperator, die in 2009 begon met sponsoring van de ploeg, zegt alle doelstellingen te hebben bereikt en daarom geen noodzaak meer te zien in een verlenging van het contract.

Manager Daan Luijkx hoopt op korte termijn een nieuwe hoofdsponsor te vinden voor zijn ploeg. „We praten met verschillende partijen en die zien de waarde van de sport in het algemeen en ons team in het bijzonder.”

De Nederlandse wielerploeg kent niettemin een moeilijke week. Afgelopen maandag liet co-sponsor DCM al weten te stoppen. Het bedrijf zegt net als Vacansoleil zijn doelen te hebben bereikt.

Vacansoleil is al de tweede grote Nederlandse ploeg die op zoek moet naar een nieuwe hoofdsponsor. Datzelfde geldt voor Blanco Pro Cycling, dat tot het einde van het jaar nog betaald wordt door Rabobank. De bank trok afgelopen najaar de stekker uit de sponsoring, maar ondersteunt de wielerploeg nog wel.

Luijkx koestert geen wrok jegens de sponsor. „Dat Vacansoleil in vijf jaar zijn doelstellingen heeft behaald is aan de ene kant jammer, maar vooral ook een groot compliment. We zijn trots op de investeringen die zij hebben durven doen vanwege de spectaculaire groei en waren gezegend met de oprechte betrokkenheid.”

Volgens Luijkx is de wielersport ondanks alle dopingincidenten nog altijd aantrekkelijk voor een geldschieter. „Potentiële partijen zien de kansen en uitdagingen van de sport, en dat er met deze generatie een groep staat die weet dat de sport ook op een eerlijke manier bedreven kan worden.”

Maar Luijkx denkt wel dat de bedrijfstak de opdracht heeft te veranderen. „De komende jaren moet het wielrennen zichzelf door aanpassing aantrekkelijker maken voor grote bedrijven. Het businessmodel moet gezonder en de verdeeldheid tussen de ploegen moet worden omgezet naar gebundelde kracht.”

Vacansoleil boekte zijn grootste succes in het wielerpeloton vorig jaar in de Ronde van Italië. De Belg Thomas de Gendt schreef de koninginnenrit op zijn naam en eindigde als derde in het eindklassement. De ploeg won in 2009 met Borut Bozic een etappe in de Ronde van Spanje.