Theater

Delft Fringe

Delft Fringe is een theaterfestival dat bestaat sinds 2011 en is geïnspireerd op het megafestival in Edinburgh. Alle voorstellingen vinden plaats op onverwachte plekken in de binnenstad, dus niet in het theater zelf. Tijdens de editie in 2013 laten 130 acts op 60 onverwachte locaties 500 voorstellingen zien.

16 t/m 19 mei, delftfringe.nl

Garry Davis. De droom van een wereldburger

In goud-glitterend kostuum, met vinnige kopspijkers onder de gouden schoenen, staat Marjolijn van Heemstra tussen roodfluwelen theatergordijnen in de voorstelling Garry Davis. De droom van een wereldburger. Ze lijkt een ster uit een musical met glamour, rook, zeepbellen. Maar het is anders: Van Heemstra heeft een missie. Ze wil het gedachtengoed van Garry Davis uitdragen, de eerste wereldburger. De nu 91-jarige Davis leeft als ongewenste vreemdeling in Amerika. Een tragisch lot voor iemand die zijn leven lang streed voor grootse idealen als wereldvrede, wereldburgerschap. Van Heemstra zocht hem op in Amerika met als doel over Davis’ leven en werk politiek-documentair theater te maken. In de vernuftige regie van Jetse Batelaan komen idealisme en engagement, zware thema’s en glanzende zeepbellen prachtig samen. Van Heemstra heeft een vertellende, zoekende manier van acteren, soms net te veel doortrokken van gelijkhebberige zendingsdrang. Ze verhaalt over een Libanese theatermaakster die Nederland niet mag bezoeken, zelfs niet als Van Heemstra garant staat. De grens is dicht voor haar. En voor tienduizenden anderen. De gesloten grens is een mooi, symbolisch beginpunt van een relaas over identiteit en vrijheid.

Tournee t/m 26/5. rotheater.nl

We maken er wat van

Yora Rienstra kan een droogkomisch mimenummer met een stofzuiger spelen, en met een plumeau. Later blijkt de stofzuiger zelfs tegenspel te kunnen bieden. Ook kan Rienstra tere en minder tere kleinkunstliedjes schrijven en zingen. Ze heeft een clowneske mimiek en een lijf dat zich in lenige bochten kan wringen. Typetjes spelen gaat haar eveneens goed af. Dat is veel. Maar toen ze met haar eerste soloprogramma kwam, bleek Rienstra nog niet precies te weten wat ze met al die talenten zou doen. Het resultaat was een verbrokkeld programma met ietwat stuurloze conferences en liedjes die het aanhoren waard waren. Haar tweede, het door Jessica Borst geregisseerde We maken er wat van, is vergelijkbaar van opzet. Zodra er een nieuw scènetje begint, is er zelfs een nieuwe lichtstand. Maar door een paar kleine, terugkerende grapjes ontstaat er allengs toch iets meer eenheid dan die vorige keer.

t/m 2/6 en volgend seizoen. humstu.nl