Tegenvaller // Dijsselbloem: extra geld aan de EU zijn we kwijt

Er is niks meer te doen aan het feit dat Nederland 350 tot 500 miljoen euro extra moet betalen aan het dichten van het gat in de Europese begroting. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gistermiddag. In de Kamer is kritiek op de extra bijdrage. Dijsselbloem maakte de „forse tegenvaller” dinsdagavond bekend na overleg met zijn collega’s in Brussel. De EU-lidstaten moeten meer bijdragen aan de begroting omdat 2013 het laatste jaar is voordat een nieuwe meerjarenbegroting ingaat. Zo’n laatste jaarbegroting valt altijd hoger uit, omdat allerlei openstaande rekeningen de afgelopen jaren door Europa zijn doorgeschoven en nu alsnog betaald moeten worden. De minister benadrukte wel dat Nederland de afgelopen jaren ook een aantal meevallers in Brussel heeft gehad. NRC