Teeven past wetsvoorstel strafbaar stellen illegaliteit niet aan

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven gaat het wetsvoorstel niet aanpassen tot de regeringsfracties hem daartoe opdracht geven.
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven gaat het wetsvoorstel niet aanpassen tot de regeringsfracties hem daartoe opdracht geven. Foto ANP / Jerry Lampen

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie is niet van plan om het wetsvoorstel over het strafbaar stellen van illegaliteit aan te passen. Hij zei dit gisteravond in het tv-programma Pauw en Witteman.

Het illegalenquotum dat de PvdA wil afschaffen volgens de motie, gaat Teeven bijvoorbeeld niet aanpassen. Teeven zei dat hij het standpunt van de PvdA kent, maar dat de PvdA en VVD nu aan zet zijn. De partijen moeten anders maar opnieuw onderhandelen zei hij. Tot die tijd voert Teeven gewoon het regeerakkoord uit.

“De regeringsfracties moet er samen uit komen en vervolgens hoor ik hoe ik dat moet uitwerken Ik wacht eigenlijk gewoon op een telefoontje dat de fracties zeggen ‘we zijn eruit’. Tot die tijd voer ik gewoon het regeerakkoord uit.”

De extra ledenraad van regeringspartij PvdA nam afgelopen zondag een motie aan om het asielbeleid humaner te maken. De partij wil onder andere dat illegalen die buiten hun schuld niet kunnen terugkeren naar het land van herkomst, sneller een verblijfsvergunning krijgen. Ook zouden vreemdelingen zonder paspoort niet automatisch meer in de gevangenis mogen komen, maar eerste een boete moeten krijgen.

Motie PvdA knelt met wetsvoorstel

Teeven zei dan ook dat het standpunt van de PvdA “knelt” met het wetsvoorstel. In het wetvoorstel staat nu dat een illegale buitenlander de eerste of tweede keer een boete krijgt voor een overtreding als degene gecontroleerd wordt door de politie. Bij een derde keer is het een misdrijf en geen overtreding meer en kan degene worden vastgezet. Wie hulp verleent aan iemand zonder verblijfsvergunning is vanaf dat moment strafbaar. In de motie van de PvdA staat dat dit juist nooit strafbaar mag zijn.

Teeven benadrukte dat hij nog wacht op de Adviescommissie Vreemdelingenzaken, die half juni met een advies komt. Op grond van dat advies zal hij kijken of hij het wetsvoorstel nog moet verruimen. De staatssecretaris was gisteren in de uitzending om te praten over de staking van de dorststakers. Kijk hier de uitzending terug: