Rutte: VVD en PvdA vinden samen een oplossing voor illegaliteit

Premier Rutte vandaag tijdens het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer.
Premier Rutte vandaag tijdens het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

“We komen er vast uit” zei premier Mark Rutte vanavond over de strafbaarstelling van illegaliteit. De partijleider gaat ervan uit dat hij en de PvdA samen een oplossing zullen vinden voor de onrust die rond het thema is ontstaan, maar wel vast blijven houden aan het regeerakkoord.

Rutte zei vlak nadat hij het Verantwoordingsdebat verliet tegenover de NOS dat hij het goed vindt dat de partijen met elkaar in gesprek zijn. Dat betekent niet dat er onderhandeld gaat worden over aanpassingen in het regeerakkoord. Die komen er niet, zo benadrukt de premier.

Partijen in gesprek over vreemdelingenbeleid

Coalitiepartners VVD en PvdA zijn momenteel in gesprek over het vreemdelingenbeleid en de extra beloften die de PvdA-fractie aan haar achterban heeft gedaan, om de steun van de partij voor de strafbaarstelling van illegaliteit te behouden, zo schreef NRC Handelsblad vanmiddag.

Asielbeleid en vreemdelingendetentie liggen gevoelig binnen de coalitie. Het PvdA-congres keerde zich enkele weken geleden bijna unaniem tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, die in het regeerakkoord is afgesproken met de VVD. Voor die partij staat die maatregel juist symbool voor een streng immigratiebeleid.

Tot gisteravond was de officiële lijn van de VVD: we zien dit als interne PvdA-aangelegenheid, maar natuurlijk valt met ons te praten. Gisteravond zei VVD’er Teeven bij Pauw & Witteman dat hij afwacht waar beide fracties mee komen, en dat hij tot die tijd het regeerakkoord uitvoert.

PvdA zegde afschaffing illegalenquotum toe

Tijdens het Verantwoordingsdebat bleek vanmiddag dat meerdere oppositiepartijen een debat willen over het illegalenstandpunt van de PvdA. De PvdA zegde haar leden onder andere een afschaffing van het illegalenquotum toe, dat is het streefaantal illegalen dat de politie jaarlijks moet aanhouden.

Ook beloofde de fractie een verruiming van de regels voor mensen die uitgeprocedeerd zijn en dus illegaal in Nederland zijn, maar ook niet naar hun land van herkomst terug kunnen. Over beide staat niets in het regeerakkoord. Het zijn dus ‘vrije kwesties’ waar de PvdA, mocht dat nodig zijn, uiteindelijk ook zonder de VVD naar een meerderheid in de Tweede Kamer kan zoeken.