‘Plan voor landelijk netwerk burgerzoekteams bij vermissingen’

Een agent geeft uitleg voorafgaand aan de zoektocht naar Ruben en Julian door burgers. Foto ANP / Koen van Weel

Er wordt een landelijk netwerk van particuliere zoekteams opgezet dat in de toekomst bij vermissingen in Nederland kan worden ingeschakeld. Het netwerk wordt opgezet naar aanleiding van de grote burgerzoektochten naar de verdwenen broertjes Ruben en Julian, schrijft De Telegraaf vandaag. De Nationale Politie steunt dit plan.

Het initiatief voor het plan ligt bij de vrijwilligers die sinds vorige week verschillende zoekacties hebben georganiseerd naar de broertjes. De initiatiefnemers rekenen op de aanmelding van duizenden vrijwilligers.

De Nationale Politie is volgens de krant enthousiast over het plan, maar een woordvoerder waarschuwt wel dat dergelijke zoekacties “altijd in samenspraak met de politie” moeten gebeuren. Tijdens de inzet van de teams moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt met politie, justitie en overige autoriteiten om het onderzoek niet te frustreren. Zo wordt politie-onderzoek niet verstoord en kan de politie snel in actie komen als er resultaat uit de zoektocht komt.

Sinds de vermissing van de broertjes Ruben en Julian hebben vrijwilligers al op verschillende plaatsen gezocht naar de jongens. Een zoekactie gisteravond bij Zeist leverde opnieuw niets op. Wel werden twee houten kruizen in het bos gevonden, maar dat bleek niets met de vermissing van de broertjes te maken te hebben.

‘Meer informatie achtergehouden door politie’

De Telegraaf schrijft vandaag ook opnieuw dat de politie informatie achter heeft gehouden over de broertjes. Gisteren schreef de krant al dat de politie “cruciale informatie” had achtergehouden. Pas in het programma Opsporing Verzocht werd die vrijgegeven.

Nu heeft de eigenaar van een Leersums restaurant zich bij de krant gemeld. Volgens hem haalden agenten de opnamen uit zijn bewakingscamera’s al vorige week donderdag op, maar werden ook deze pas dinsdag in Opsporing Verzocht vertoond. De politie zegt de beelden niet eerder te hebben vrijgegeven omdat die door specialisten moesten worden bewerkt.

De politie noemde een bewuste achterhouding gisteren al “pertinente onzin”. Dat niet meteen alle informatie is vrijgegeven, komt doordat de politie eerst nagaat of die informatie wel klopt, zei een woordvoerder.

    • Anouk van Kampen