Paus pakt kardinaal aan na ongepast seksgedrag

In zijn eerste concrete actie tegen geestelijken die van seksueel misbruik zijn beschuldigd, heeft paus Franciscus de Schotse kardinaal Keith Patrick O’Brien voor een paar maanden weggestuurd.

O’Brien was in februari beschuldigd van ‘ongepast gedrag’ jegens vier geestelijken. Hij nam daarom niet deel aan het conclaaf waarin Franciscus werd gekozen, en gaf in maart toe „dat mijn seksuele gedrag beneden de normen was geraakt die van mij worden verwacht als priester, aartsbisschop en kardinaal.”

De kardinaal, voormalig aartsbisschop van Edinburgh, zal nu „in overeenstemming met de Heilige Vader Schotland een paar maanden verlaten voor spirituele vernieuwing, gebed en boetedoening”, zo maakte het Vaticaan gisteren in een korte verklaring bekend. „Ieder besluit over toekomstige regelingen voor Zijne Eminentie zal worden overeengekomen met de Heilige Stoel.”

Wegsturen is een van de zwaarste sancties die het Vaticaan tegen een kardinaal kan nemen. De zwaarste straf is ontzetting uit het priesterambt. De woordvoerder wilde gisteren geen nadere toelichting geven.

O’Brien leeft sinds februari al teruggetrokken in een katholiek centrum in Durban, net buiten Edinburgh. Maar katholieke Schotse leiders wilden dat hij het land zou verlaten. Hij werd af en toe nog in het openbaar gezien. Dat schaadde volgens hen de geloofwaardigheid van de kerk. Het is onduidelijk waarheen O’Brien gaat.

Organisaties van slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken klagen dat er nauwelijks sancties zijn geweest tegen bisschoppen en kardinalen.

In 2002 moest kardinaal Law aftreden als aartsbisschop van Boston omdat hij misbruik door priesters had verhuld. Hij kreeg daarna wel een functie in Rome. In februari verloor kardinaal Mahoney, ex-aartsbisschop van Los Angeles, om vergelijkbare redenen alle resterende bestuursfuncties. In 2006 dwong de paus de oprichter van de priesterorde Legionairs van Christus, de Mexicaan Marcial Maciel, zich terug te trekken uit de openbaarheid voor „gebed en boetedoening.”