Obama: deze week nog nieuwe directeur IRS, maar ik wist van niks

Barack Obama vandaag tijdens een persconferentie bij het Witte Huis.
Barack Obama vandaag tijdens een persconferentie bij het Witte Huis. AP / Charles Dharapak

Barack Obama benoemt nog deze week een nieuwe interim-directeur voor de Amerikaanse belastingdienst, de IRS. Deze moet Steven Miller vervangen, die gisteren werd gedwongen af te treden omdat hij extra streng liet controleerden op conservatieve politieke groepen als de Tea Party.

Miller zou in het verleden het Congres bewust op het verkeerde been hebben gezet en informatie hebben achtergehouden toen hem gevraagd werd of de dienst bepaalde groepen een “speciale behandeling” gaf. Gebleken is dat de IRS in Cincinatti tussen 2010 en 2012 verzoeken om belastingvrijstelling van conservatieve politieke groeperingen extra scherp beoordeelde.

Wie de opvolger Miller wordt, wilden bronnen bij de regering tegenover persbureau AP niet zeggen. Barack Obama zelf verklaarde vanavond nogmaals dat hij niets wist van de extra belastingcontroles op politieke groepen.

    • Jules Seegers