Nieuw kunstencentrum Arnhem ondanks tegenstem referendum

Ruim 85 procent van de deelnemers aan een referendum in Arnhem heeft gisteren tegen de bouwplannen van een nieuw kunstencentrum gestemd. Toch zal het nieuwe gebouw aan de Rijnoever, waarin het Museum voor Moderne Kunsten Arnhem (MMKA) en het filmhuis worden gevestigd, er nu waarschijnlijk komen. Met een opkomst van slechts 17,1 procent is het minimum van 30 procent niet gehaald en is het referendum ongeldig.

Na jaren van plannenmakerij en onderzoeken sprak de gemeenteraad van Arnhem in maart het voornemen uit om ruim 31 miljoen euro te investeren in het nu nog ‘kunstencluster’ genoemde gebouw. Binnen drie maanden zal de raad een definitief besluit moeten nemen. Het college van burgemeester en wethouders verwacht met het nieuwe centrum meer bezoekers te trekken en ziet het bovendien als een trekker in de vernieuwing van het verpauperde deel van de stad rond de Rijn.

Tegenstanders van het ‘kunstenclustergebouw’ vinden het plan geldverspilling. Zij hechten aan de plek van het museum in een oude 19de-eeuwse sociëteit. Uitbreiding ter plekke is volgens hen mogelijk. Voor het filmhuis zou een andere plek gevonden moeten worden.

Het museum zelf wil graag verhuizen, omdat het op de huidige locatie te weinig ruimte heeft om grotere tentoonstellingen te organiseren. Filmhuis Focus, dat in het nieuwe gebouw meer zalen zal krijgen, moet sowieso verhuizen. In eerdere plannen zou ook de schouwburg ondergebracht worden in het nieuwe kunstencentrum, maar dat gebouw zal nu worden gerenoveerd. Met het totale plan voor nieuwbouw en opknappen van huidige cultuurgebouwen is 50 miljoen gemoeid.

De tegenstanders wachten nu af wat de coalitiepartijen SP, VVD, GroenLinks en D66 in hun verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen over negen maanden zullen zetten, zegt Bob Roelofs, die het verzet heeft geleid. „Zij moeten bedenken of ze naar het grote aantal tegenstemmers willen luisteren.” Wat een meerderheid van de Arnhemmers vindt is niet bekend. Voorstanders hadden Arnhemmers opgeroepen om niet te gaan stemmen, zodat het opkomstpercentage niet gehaald zou worden.

In Arnhem lijkt zo hetzelfde te gebeuren als zeven jaar geleden in Leeuwarden. Daar stemde 62 procent in 2006 tegen de nieuwbouw van het Fries Museum, maar dat ging toch door vanwege de te lage opkomst. Later dit jaar gaat het museum open.