Nertsenfokkers stappen naar de rechter om verbod terug te draaien

Foto ANP / Rick Nederstigt

Nertsenfokkers stappen naar de rechter om de Nederlandse staat te dwingen het verbod op de pelsdierhouderij terug te draaien. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) vanavond. De zaak wordt gevoerd bij de rechtbank in Den Haag.

De wet waarin het verbod is geregeld werd vorig jaar goedgekeurd door het parlement en trad medio januari in werking. Voor bestaande nertsenhouders geldt een overgangstermijn tot 1 januari 2024.

‘Een doodsteek voor kerngezonde bedrijfstak’

De NFE spreekt van een doodsteek voor een welzijnsvriendelijke en economisch kerngezonde agrarische bedrijfstak ‘die op jaarbasis een economische toegevoegde waarde van 375 miljoen euro vertegenwoordigt’. Eerder eiste de federatie dat het verbod wordt aangehouden totdat alle individuele pelsdierenhouders volledig zijn gecompenseerd.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma wees dat verzoek ruim een week geleden af. De NFE stelt dat geen andere keuze overblijft dan naar de rechter te stappen.

De federatie beschouwt de wet als onrechtmatig. Pelsdierenhouders wordt het eigendom van hun ondernemingen ontnomen zonder enige vorm van adequate financiële compensatie, aldus de NFE. De schade voor nertsenhouders bij een verbod zou tussen de een en anderhalf miljard euro liggen.

    • Annemarie Coevert