Nee, van die vloek is Benfica voorlopig nog niet verlost

Europa League-finale // Iedereen dacht al aan een verlenging, toen Chelsea in de laatste minuut alsnog wist te scoren Voor Benfica is de nederlaag extra pijnlijk: sinds 1962 won het geen Europese prijzen meer

Benfica's defender Andre Almeida (L) and Benfica's Brazilian defender "Luisao" Silva (2ndL) vie with Chelsea's Brazilian midfielder Nascimento Ramires (2ndR) and Chelsea's English defender Gary Cahill (R) during the UEFA Europa League final football match between Benfica and Chelsea on May 15, 2013 at Amsterdam ArenA in Amsterdam. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ AFP

En dat is zeven. Zeven verloren Europese finales sinds 1962. Het trauma voor de Portugese voetbalclub Benfica duurt voort. En ook nog eens op zeer pijnlijke wijze, in de laatste minuut van de extra tijd verloor Benfica gisteravond de finale van Chelsea.

De Engelse topclub won in de Amsterdam Arena met 2-1 de finale van de Europa League – het tweede Europese voetbaltoernooi na de prestigieuze Champions League.

Pas na rust ontbrandde de wedstrijd, die onder leiding stond van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers. De Spaanse spits Fernando Torres maakte in de zestigste minuut de 1-0 voor Chelsea. Tien minuten later maakte de Paraguayaanse aanvaller Oscar Cardozo uit een strafschop de gelijkmaker voor Benfica.

Net toen iedereen zich klaarmaakte voor een verlenging, sloeg Chelsea toe in de dying seconds van de tweede helft. Verdediger Branislav Ivanovic kopte raak uit een corner: 2-1. Bijna maakte Benfica nog gelijk.

De vorige keer liep de Europese finale in Amsterdam voor Benfica beter af. 1962 was het jaar. In een legendarische wedstrijd in een bomvol Olympisch Stadion werd Real Madrid met 5-3 verslagen, en won daarmee de Europa Cup 1 (de huidige Champions League).

Het inmiddels 71-jarige clubicoon Eusebio, die gisteravond op de tribune zat, scoorde twee keer voor Benfica. Voor het stadion Estadio da Luz in Lissabon doet een standbeeld van Eusebio terugdenken aan die gouden periode van de Portugese topclub.

Met het winnen van de Europa League had Benfica gisteren een trauma weg kunnen spoelen. Na de gewonnen finale in de Europa Cup 1 in 1962 wist Glorioso geen Europese prijzen meer te winnen. Kansen genoeg. De Portugese topclub speelde Europese finales in 1963, 1965, 1968, 1983, 1988 en 1990, maar verloor die allemaal. En gisteren dus ook.

De pijn zit ’m deels in het verhaal van de Hongaarse succescoach Bela Guttmann. Hij wilde in 1962 na twee gewonnen Europese hoofdprijzen salarisverhoging, maar kwam niet tot een akkoord met Benfica. Na de stukgelopen onderhandelingen riep hij dat Benfica „in geen honderd jaar meer een Europese prijs zou winnen”. Het is ‘de vloek Bela Guttmann’.

Met de zeven verloren Europese finales heeft Guttmann nog altijd gelijk.