Nederlander op Kreta vervolgd voor poging tot moord jongen van 12

Mensen staan bij de plek waar de twaalfjarige jongen werd gevonden. Foto AP / Bastian Parschau

De Griekse justitie heeft vandaag een strafprocedure geopend tegen een Nederlander voor poging tot moord, meldt persbureau AFP. De twintigjarige man die in een animatieteam van een hotel op Kreta werkte, heeft bekend een Russische jongen van twaalf te hebben neergestoken, die nog steeds zwaargewond in een ziekenhuis ligt.

Het parket van Heraklion, de hoofdplaats van het eiland, brengt de verdachte ook het bij zich dragen en gebruik van een illegaal wapen en diefstal ten laste.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen contact kunnen krijgen met de Nederlander. “Onze honorair consul in Heraklion probeert toestemming te krijgen voor het verlenen van consulaire bijstand”, zegt een woordvoerder van het ministerie vandaag tegen persbureau Novum. Ook de moeder van verdachte heeft nog geen contact met hem kunnen krijgen, meldt Hart van Nederland.

“Wij vinden het belangrijk om snel met hem in contact te komen”, zegt de woordvoerder. “We staan inmiddels wel in contact met zijn familie.” Het is volgens hem niet ongebruikelijk dat het even duurt voordat autoriteiten in het buitenland contact met vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade toestaan.

De jongen werd twintig keer gestoken

Uit een eerste onderzoek concludeerde de politie gisteren dat de Nederlander dinsdag aan het begin van de avond de mobiele telefoon en laptop van de jongen zou hebben gestolen. Toen de jongen de man in de buurt van het hotel met de gestolen spullen betrapte, zou de Nederlander hem hebben meegenomen naar het parkeerterrein van het hotel waar hij werkte en de jongen met zijn gezin verbleef. Daar stak hij de jonge toerist zo’n twintig keer en liet hij hem vervolgens achter, schrijft Novum.

De moeder van de jongen sloeg dinsdagnacht alarm omdat ze haar zoon niet kon vinden. De omgeving werd urenlang afgezocht en uiteindelijk werd de jongen tussen bouwmateriaal gevonden aan de rand van een veld dat werd gebruikt als parkeerterrein. Kort daarna werd de verdachte aangehouden. De gewonde jongen werd met een militair vliegtuig naar een kinderziekenhuis in Athene gebracht, alwaar hij is geopereerd. Het kind is zwaargewond, maar verkeert niet in levensgevaar.

De verdachte, die na zijn daad weer door zou zijn gegaan met werken, zou tegenover de politie hebben bekend dat hij dacht dat hij de jongen had gedood en dat hij zijn lichaam daarna in een struik heeft verstopt.

Moeder verdachte komt niet in contact met zoon

De moeder van de verdachte zegt donderdag tegen Hart van Nederland dat haar zoon autistisch is en dat er een knop in zijn hoofd moet zijn omgegaan. Ze was eerder deze maand met haar gezin op vakantie op het eiland toen haar zoon daar een baan in het animatieteam kreeg aangeboden. Ze zou daar ernstige bedenkingen bij hebben gehad vanwege zijn autisme, maar ze stemde in toen haar werd beloofd dat hij goed zou worden begeleid.

Het lukt de moeder niet in contact te komen met haar zoon. Ze kan ook niet naar Kreta vliegen omdat de Griekse luchtverkeersleiding staakt.

De verdachte wordt in ieder geval tot maandag bij de politie in Heraklion vastgehouden, waarna hij wordt voorgeleid.

    • Anouk van Kampen