Miljoen Bengalen op de vlucht voor cycloon - moeizame evacuatie in Myanmar

Inwoners van Myanmar die horen tot de Rohingya vluchten met hun bezittingen uit hun opvangkamp in de deelstaat Rakhine wegens de naderende cycloon Mahasen. Foto AP / Gemuni Amarasinghe

Terwijl de wind en regen al flink toenemen probeert Bangladesh een miljoen inwoners te evacueren uit de kustgebieden wegens de komst van de cycloon Mahasen. De cycloon nadert de kust met windsnelheden van honderd kilometer per uur en bedreigt volgens de Verenigde Naties 4,1 miljoen mensen.

Bangladesh heeft de storm een waarschuwing gegeven van 7 op een schaal tot 10. het De haven van Chittagong, een stad met 3 miljoen inwoners, en de luchthaven in Cox’s Bazar werden gisteren gesloten. Ook worden twee meter hoge golven verwacht. De wind zou in het district Patuakhali al tientallen huizen van modder en stro hebben weggeblazen.

Het district Patuakhali in het zuiden van Bangladesh, rechts Chittagong en Cox’s Bazar:


Grotere kaart weergeven

Er zijn al zeer zeven doden gevallen in Sri Lanka door de storm meldt Reuters. De storm bedreigt ook Noord-India en Myanmar. In Myanmar verloopt evacuatie van de deelstaat Rakhine moeizaam; tienduizenden inwoners, die vooral behoren tot de Rohingya-minderheid, leven onder plastic zeiltjes en in hutjes zijn zeer wantrouwig tegenover de regering meldt AP.

De deelstaat Rakhine in Myanmar:


Grotere kaart weergeven

Bekijk hier een fotoserie over de Rohingya-minderheid:

    • Anouk Eigenraam