Merkel en Hollande zijn het oneens over juiste oplossing voor de crisis

Hollande en Merkel vorig jaar in Berlijn tijdens een persconferentie.
Hollande en Merkel vorig jaar in Berlijn tijdens een persconferentie. Archieffoto AP

Duitsland en Frankrijk erkennen beiden dat samenwerking de sleutel is tot het oplossen van de economische crisis in Europa. Vanavond werd echter duidelijk dat de twee leiders een verschillende aanpak van de crisis voor ogen hebben, zo schrijft persbureau AP.

Hollande: Europa moet economische regering vormen

De Franse president François Hollande liet vanavond tijdens een persconferentie weten dat de zeventien eurolanden meer moeten integreren. Hij riep op tot het vormen van een Europese economische regering en hij pleitte voor het versoepelen van de regels voor de staatsschuld om zo de economie een impuls te geven.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel daarentegen voelt niets voor het voorstel van Hollande en wil dat de eurolanden eerst hun huishoudboekje op orde krijgen en hervormingen doorvoeren om zo de economie er bovenop te helpen.

Merkel: er is nog geen gemeenschappelijk inzicht

Ze benadrukte vanavond nog eens het belang van hervormingen voor Frankrijk tijdens een bijeenkomst in Berlijn:

“Wat we nu echt nodig hebben is een gemeenschappelijk inzicht - en dat is er helaas nog niet - in wat ons sterk maakt en waar groei vandaan komt.”

Gisteren werd duidelijk dat de economie in de eurozone voor het zesde kwartaal op rij is gekrompen. Negen van de zeventien eurolanden, waaronder Frankrijk, verkeren in een recessie. De Duitse economie groeide nauwelijks.