Kunst met dieren domineert de KunstRAI

Opvallend veel dieren zijn er te zien op de 29ste editie van de KunstRAI in Amsterdam: getekend, opgezet, gefreesd, gefotografeerd of geboetseerd. Op de grond van deze beurs, een broertje van de internationale TEFAF in Maastricht, ligt zelfs het achterste van een leeuw. Het dier is doormidden gezaagd. Titel: Geologische Vondst II (2012). De bovenste helft van de leeuw is ook een werk van de Amsterdamse kunstenaars Floris Bakker en Afke Golsteijn (beiden uit 1975) en ligt in het Nationaal Museum van Oslo. Voor de deur ligt een overreden Pino, de grote blauwe vogel uit het kinderprogramma Sesamstraat.

In congrescentrum RAI tonen 53 galeries werk van hun kunstenaars. Achttien van die galeries hebben ruimte gekregen om daarnaast ook werk te laten zien van één kunstenaar. Daarnaast heeft de organisatie acht ‘digibooths’ geïntroduceerd, voor digitale foto’s en video’s.

De beurs, open tot en met maandag, toont een grote variatie: abstracte schilderkunst, fotografie, keramiek en toegepaste kunst, onder andere van designbureau Studio Job, die deze KunstRAI heeft aangegrepen om zich voor het eerst op een kunstbeurs te presenteren. Ook de prijzen variëren sterk. Kun je met minder dan duizend euro te besteden ook terecht in de RAI? Er zijn beschilderde tegels voor aan de muur van 350 euro, van Patrick Bergsma bij galerie Suzanne Biederberg.