KPN-kroonprins gaat naar kabelaar

Baptiest Coopmans werd geen topman bij KPN. Maar wraak is zoet: hij gaat naar de concurrent.

Het is geen geheim dat er meerdere gegadigden waren om de plek van Ad Scheepbouwer op te vullen toen de voormalige KPN-topman in 2011 vertrok. Eén van hen was Baptiest Coopmans, maar hij zag vijf jaar lidmaatschap in de raad van bestuur niet bekroond met het KPN-leiderschap. Na een harde interne strijd ging Eelco Blok er met de buit vandoor.

Op 11 november 2011 stuurde KPN het bericht uit dat Coopmans per 1 april 2012 zou stoppen. „In goed overleg een volgende carrièrestap.”

Precies een jaar na zijn vertrek – de gebruikelijke periode voor een concurrentiebeding – stapt Coopmans over naar een van KPN’s belangrijkste concurrenten: UPC Nederland. De timing lijkt perfect.

Coopmans (48) gebruikte het afgelopen jaar om zijn familie te herontdekken, veel te reizen en wat vrijwilligerswerk te doen. Hier en daar een adviesklusje, maar niet te veel. Dat was ook niet nodig aangezien KPN hem een jaarsalaris van 590.000 euro meegaf bij vertrek.

Coopmans is nu voldoende uitgerust om het op te nemen tegen zijn oude collega’s van KPN. In het bijzonder tegen Blok, die na de slag om het KPN-leiderschap niet langer met Coopmans wilde samenwerken.

Maar wraak is zoet: Blok staat onder druk van een krimpende markt, onder meer door de concurrentie van de kabelaars. De Mexicaanse grootaandeelhouder América Móvil heeft bovendien zijn greep op de KPN-top verstevigd nadat Blok een herfinanciering moest regelen om KPN’s schuldenlast te verlichten.

Voor Coopmans lijkt vooralsnog een aantrekkelijker scenario weggelegd. De kabelsector doet het goed op de beurs en UPC’s moederbedrijf Liberty Global wil die andere grote kabelaar, Ziggo, overnemen. Dat biedt nieuwe groeiperspectieven.

Coopmans vervangt bij UPC Nederland Robert Dunn. Die wordt financieel directeur bij het Britse Virgin Media, dat voor 12,3 miljard euro wordt overgenomen door Liberty Global.

    • Marc Hijink