Kortkolom sport

Geldproblemen ADO, Fortuna en Emmen

Zeist. ADO Den Haag, Fortuna Sittard en FC Emmen zitten in financieel zwaar weer. De drie clubs zijn door de KNVB ingedeeld in categorie 1, wat betekent dat ze onder curatele van de bond staan. Een half jaar geleden stonden er nog vijf clubs onder curatele. FC Dordrecht en Helmond Sport zijn ‘gepromoveerd’ naar categorie 2: voldoende. SC Veendam is failliet en FC Emmen is nieuw in categorie 1. De clubs in categorie 1 moeten binnen drie jaar weer een klasse stijgen, anders komt de proflicentie in gevaar. Acht clubs staan er financieel goed voor: Ajax, PSV, FC Groningen, SC Heerenveen, FC Oss, FC Volendam, Go Ahead Eagles en Almere City zitten in categorie 3. De rest van de clubs zit in categorie 2. (Novum)

UEFA gaat verder met extra scheidsrechters

Amsterdam. De UEFA posteert ook in de toekomst bij wedstrijden in de Champions- en Europa League een extra scheidsrechter achter de doellijn. Sinds de invoering enkele jaren geleden is het aantal foute beslissingen duidelijk afgenomen, zegt de UEFA. De arbiters kijken of een bal over de lijn is, maar letten ook op overtredingen. Doellijntechnologie maakt hen dus niet overbodig, zegt de UEFA. De extra assistenten werden ingevoerd in de Europa League in 2009-2010. Daarna volgden de Champions League en het EK in 2012. (Novum)

Georges uit Giro na positieve dopingtest

Amsterdam. De Franse renner Sylvain Georges (AG2R) heeft gisteren de Giro d’Italia verlaten nadat in zijn urine sporen van het verboden stimuleringsmiddel heptaminol zijn gevonden. In afwachting van de contra-expertise is Georges nog niet geschorst door de UCI. AG2R heeft nog niet gereageerd op de berichten. Georges stond na de etappe van dinsdag 81ste in het algemeen klassement. (Novum)

Navardauskas wint elfde rit in de Giro

Vajont. Ramunas Navardauskas heeft gisteren de elfde etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Litouwse renner van Garmin kwam na een overgangsetappe van 182 kilometer in Friuli solo over de streep. In de top van het klassement veranderde niets. Vincenzo Nibali behoudt het roze. Robert Gesink is op de vijfde plaats de beste Nederlander. (Novum)

McLaren werkt weer samen met Honda

Amsterdam. Formule 1-team McLaren rijdt vanaf 2015 met Honda-motoren. Daarmee keert de naam McLaren-Honda terug in de F1. In de jaren tachtig en negentig was de combinatie van het Engelse team en de Japanse automaker uiterst succesvol. McLaren rijdt nu nog met Mercedes-motoren. (Novum)

Volleyballers Tilburg uit de competitie

Tilburg. Volleybalclub Tilburg STV trekt zich terug uit de eredivisie. De club krijgt de begroting voor komend seizoen niet rond omdat de gemeente mondelinge afspraken niet nakomt, meldt de club op de eigen website. (NRC)