Kortkolom economie

Easyjet profiteert van koude winter

Amsterdam. - Luchtvaartmaatschappij Easyjet lijkt te profiteren van de koude winter: in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2012-2013 werd weliswaar een verlies geleden van 61 miljoen pond (72 miljoen euro), maar dat is slechts de helft van het verlies dat de Britse prijsvechter een jaar geleden leed tussen 31 oktober en 31 maart (112 miljoen pond). Dat maakte de Britse budgetmaatschappij gisteren bekend. Veel luchtvaartmaatschappijen lijden in de winter verlies. In de zomer wordt dat meestal goedgemaakt: Easyjet boekte vorige zomer een winst van 429 miljoen pond. Door de lange winter boekten veel klanten op het laatste moment een ticket naar de zon. De omzet van Easyjet steeg met 6 procent naar 1,6 miljard pond. (AP, Reuters)

Dijsselbloem: ‘350 miljoen zijn we kwijt’

Amsterdam. - Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) denkt niet dat Nederland nog onder de extra storting in de kas van de EU uit kan. „Dat geld zijn we kwijt”, zei Dijsselbloem gisteren in de wandelgangen over het bedrag van ten minste 350 miljoen euro dat Nederland nog moet overmaken. Hij kondigde aan dat hij de tegenvaller moet zien te verwerken in de begroting. Dijsselbloem ziet geen ruimte om nog iets te veranderen aan het besluit. De EU-lidstaten moeten meer bijdragen aan de begroting omdat 2013 het laatste jaar is voordat een nieuwe meerjarenbegroting van zeven jaar ingaat. (Novum)

Zorguitgaven harder gestegen

Amsterdam. - De uitgaven aan gezondheidszorg en welzijn zijn vorig jaar met een groei van 3,7 procent sterker gestegen dan in voorgaande jaren. Vooral de uitgaven aan ouderenzorg en gehandicaptenzorg stegen sterk. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekend op basis van voorlopige cijfers. De groei van de zorguitgaven bedroeg in 2010 en 2011 nog gemiddeld 3,2 procent. De uitgaven over 2012 kwamen uit op 92,7 miljard euro. (Novum)

Bedrijven willen geld verdienen op snelweg

Amsterdam. - Een groep bedrijven, onder leiding van oud-topman van Bavaria Peter Swinkels, wil geld verdienen op een snelweg en daarmee de bouw versnellen.Het kabinet heeft weliswaar 425 miljoen euro apart gezet, maar wil dat geld pas over tien jaar inzetten. Dat is volgens de bedrijven en de provincie Brabant te laat: de A58 (160 kilometer lang, van Vlissingen tot Eindhoven), slibt met name tussen Tilburg en Eindhoven dicht, er staan dagelijks files. De bedrijven willen besparen op de aanlegkosten door geld te verdienen met innovaties aan de snelweg: energie opwekken uit warmte van het wegdek; duurzame asfaltering en slimme led-verlichting. (NRC)

Salveo wil in bestuur Cryo-Save

Amsterdam. - Grootaandeelhouder Salveo Holding wil plaatsnemen in het bestuur van stamcelbank Cryo-Save. Dat maakte het bedrijf bekend na de aandeelhoudersvergadering gisteren. Salveo Holding verwierf afgelopen weken een belang van ruim 27 procent in Cryo-Save. De twee bedrijven gingen afgelopen dinsdag met elkaar in gesprek. Of Salveo het bedrijf wil overnemen, en met hoeveel mensen Salveo in het bestuur wil plaatsnemen, is niet bekend. (NRC)