Kortkolom buitenland

Volgens VN zeker 80.000 doden in Syrië

new york. Het dodental van de oorlog tussen regime en rebellen in Syrië is gestegen tot zeker 80.000, zo heeft de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, Vuk Jeremic, gisteren in New York gezegd. Dat is 20.000 meer dan het aantal dat VN-mensenrechtenchef Navi Pillay begin dit jaar noemde. De opstand in Syrië begon in maart 2011. Het met de oppositie verbonden Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen, dat net als de VN probeert het dodental bij te houden, meldde dinsdag in Syrië zeker 94.000 doden te hebben geteld, maar dat het werkelijke aantal in de richting van 120.000 loopt. (AP)

Leider ’ndrangheta geeft zichzelf aan

Rome. Een 33-jarige leider van de ’ndrangheta, de maffiagroep die een grote rol speelt in de Europese cocaïnehandel, heeft zich gisteren aangegeven. Giuseppe Pesce was sinds drie jaar voortvluchtig. Hij speelde een sleutelrol in de maffia-activiteiten in de Calabrese havenstad Gioia Taura. Volgens zijn advocaten was het beu voortdurend op de vlucht te zijn. (AFP)

Russische topbankier vast om corruptie

Moskou. De bestuursvoorzitter van Rosbank, een dochter van het Franse Société Général, is gisteren in Moskou gearresteerd door de anticorruptie-politie. Vladimir Goloebkov wordt verdacht van ‘omkoping’. Bij zijn aanhouding zou hij 5 miljoen roebel (125.000 euro) op zak hebben gehad, volgens Justitie de laatste tranche van een smeergeldtransactie. Hij zou een autofirma ten onrechte hebben bevoordeeld. (NRC)

Weigerambtenaar in Brazilië verboden

BRASILIA. Braziliaanse ambtenaren mogen niet meer weigeren homostellen te trouwen. Dat heeft de Braziliaanse Raad voor Justitie bepaald. Daarmee is het homohuwelijk in het katholieke land feitelijk legaal geworden, al moet er over een wetsvoorstel dat dit bekrachtigt nog gestemd worden. De buurlanden Argentinië en Uruguay legaliseerden het homohuwelijk al eerder. (BBC)

Bomaanslag in Kabul eist acht levens

Kabul. Bij een aanslag met een autobom op een NAVO-konvooi in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vanmorgen acht mensen om het leven gekomen, onder wie twee kinderen. Dertig anderen raakten gewond. Het was de eerste aanslag in twee maanden in Kabul. Hizb-i-Islami, de groep van de fundamentalistische leider Gulbuddin Hekmatyar, heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de bomaanslag. (AP)

Doden bij instorting fabriek in Cambodja

Phnom Penh. In Cambodja zijn vandaag twee mensen gedood, toen het betonnen dak van de sportschoenenfabriek waar ze werkten instortte. Er zaten toen zo’n vijftig mensen in het gebouw ten zuiden van de hoofdstad Phnom Penh. Er vielen zeven gewonden. Vorige maand stortte een textielfabriek in Bangladesh in, waarbij 1127 mensen om het leven kwamen. (AP)