Iran is er weer klaar voor en wil best praten over atoomprogramma

Saeed Jalili verlaat het Iraans gethematiseerde podium na zijn persconferentie in Istanbul. Reuters / Osman Orsal

Na een gesprek met Catherine Ashton eerder vandaag zegt Iran weer om de tafel te willen met mogendheden. Het nucleaire dispuut is weer bespreekbaar, zo stelt toponderhandelaar Saeed Jalili zijn onderhoud met de buitenlandchef van de EU.

Jalili is tevens presidentskandidaat voor de verkiezingen van 14 juni en legt de bal direct bij de landen met wie gesprekken in april nog op niets uitliepen. De VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland moeten maar aangeven wanneer ze de dialoog over het nucleaire programma van Iran willen hervatten.

‘Verkiezingen veranderen daar niets in’

“Wij zijn er klaar voor; nu of na de verkiezingen. Binnenkort zullen we weer praten”, aldus Jalili p een persconferentie in Istanbul. Catherine Ashton trad eerder vandaag op als vertegenwoordiger van de zes landen die er maar niet van overtuigd raken dat Iran slechts uranium verrijkt voor vreedzame doeleinden.

Jalili benadrukte, zo weet Reuters wel direct dat Iran zich “altijd” zal beroepen op “het recht” om uranium te verrijken. “De verkiezingen brengen daar geen verandering in.” De wereldmachten vermoeden dat niet alleen energie wordt opgewekt maar ook een poging wordt gedaan tot het fabriceren van atoomwapens.

Zeer waarschijnlijk wachten de gesprekspartners tot na 14 juni als de opvolger van president Mahmoud Ahmadinejad bekend is. Jalili staat dichtbij de opperste leider Ali Khamenei die bepalend is in de nucleaire strategie van Iran.

    • Jules Seegers