Internationaal

Rubens en Europa

Het Louvre in Lens (Frankrijk) pakt uit met de grote tentoonstelling Rubens en Europa, 170 werken van de kunstenaar, zijn modellen en tijdgenoten. Rubens zocht en vond zijn inspiratie in Europa: geboren in Duitsland, gewoond in Antwerpen, en gewerkt in Italië, Spanje en Engeland. Die verschillende culturen hebben hun sporen nagelaten in zijn werken.

22 mei t/m 23 sept, Lens. louvrelens.fr

Views from Above

De expositie Views from Above toont hoe een verhoogd perspectief, van de eerste luchtfoto’s in de 19de eeuw tot de satellietbeelden van Google Earth, de perceptie van kunstenaars op de wereld heeft veranderd. De tentoonstelling van meer dan 2.000 vierkante meter bestaat uit meer dan 400 werken en biedt een prachtig uitzicht over de moderne en hedendaagse kunst.

T/m 7 okt, Centre Pompidou Metz, centrepompidou-metz.fr

Mathurin Méheut

De Franse 20ste-eeuwse schilder Mathurin Méheut werd geboren in Bretagne en stierf in Parijs. Zijn hele oeuvre is een gewijd aan zijn geboortegrond, want de Bretonse kust komt veelvuldig voor in zijn schilderwerken. Het Musée national de la Marine in Parijs brengt nu een eerbetoon aan deze veelzijdige kunstenaar.

T/m 30 juni, Parijs. musee-marine.fr

The Great Escape Festival

Dit jaar is het de achtste editie voor The Great Escape Festival. Het Engelse muziekfestival wordt gehouden van 16 t/m 18 mei in Brighton met meer dan 300 bands op 30 plekken. Met o.a. Elody’s Echo Chamber, Popstrangers, Guards, Soul Sister Dance Revolution en Bombay Show Pig, en Crystal Fighters.

16 t/m 18 mei, Brighton. mamacolive.com/thegreatescape

Mawazine Rythmes du Monde

Volgende week begint de 12de editie van Festival Mawazine Rythmes du Monde in Rabat, Marokko. Het festival programmeert zowel grote Arabische artiesten als internationale sterren als Rihanna, Jessie J, Mika en The Jacksens.

24 mei t/m 1 juni, Rabat. festivalmawazine.ma

Europavox

Het Franse festival Europavox in Clermont-Ferrand is gericht op Europese muziek en kent ook qua muziekgenres geen grenzen. Met o.a. Miles Kane, Benjamin Biolay en Stephan Eicher.

23 t/m 25 mei, Clermont-Ferrand. europavox.com