‘Ik doe wat ik vroeger in de doka deed’

Fotograaf Paul Hansen werd beschuldigd van fotomanipulatie. „Dit is een les: ik zie hoe snel desinformatie via inter- net wordt verspreid.”

None

Deze week werd de Zweedse fotograaf Paul Hansen, winnaar van de World Press Photo (WPP), ervan beschuldigd dat zijn foto van een begrafenis in Gaza zou zijn gemanipuleerd. De Amerikaanse computerdeskundige Neal Krawetz schreef op zijn blog dat de foto van Hansen zou zijn samengesteld uit verschillende beelden. Na eigen onderzoek liet WPP gisteren weten dat de beschuldigingen volgens hen ongegrond zijn.

Hoe kwam u achter de beschuldiging van fotomanipulatie?

„Ik werd gemaild door een Australische journalist naar aanleiding van het artikel op de site Extremetech. Daar werd verwezen naar de blog van Krawetz. Een uur later begon iedereen te mailen en te bellen.”

Heeft u ooit een foto gemanipuleerd?

„Nee.”

U heeft wel aangegeven dat u de foto uit Gaza heeft bewerkt. Wat heeft u precies veranderd?

„Om het licht in de steeg evenwichtiger te maken heb ik de linkerhoek en het midden van de foto donkerder gemaakt en de uiterste rechterhoek van het beeld wat opgelicht.”

Wat mag volgens u een fotograaf aan een beeld veranderen?

„Een foto mag nooit worden gemanipuleerd. Wat mij betreft kan je alleen een beeld bewerken zoals dat voorheen werd gedaan in de donkere kamer. Dus een beeld donkerder of lichter maken. Voorheen deed men dat door licht tegen te houden of juist door te drukken.”

Er is bij WPP wel vaker discussie geweest over beeldmanipulatie. Wat vindt u daarvan?

„De discussie is niet het probleem. Maar wel wanneer deze is gebaseerd op ongegronde beschuldigingen.”

Wat is uw rol als fotojournalist?

„Als er ergens ellende uitbreekt is het aan de fotojournalist om ervoor te zorgen dat niemand achteraf kan zeggen: ‘We wisten van niks’. Verder acht ik het van belang om te laten zien dat slecht politiek beleid vaak resulteert in dood en ellende onder burgers. In Gaza bevonden zich onder de slachtoffers veel kinderen.”

U bent vandaag te gast bij Humanity House in Den Haag. Wat gaat u daar precies doen?

„Ik ga vertellen over de verhalen achter mijn foto’s. Het zal dus even niet gaan over technische kwesties. Gelukkig. Ik heb de afgelopen tijd de integriteit van mijn foto zo vaak moeten verdedigen dat het nu wel fijn is om over de inhoud te praten.”

Wat voor een impact heeft de recente kritiek gehad op u en WPP?

„Ik hoop dat deze kwestie de positie van WPP verstevigt. Wanneer de integriteit van een instantie zo hevig onder vuur komt te liggen en experts aantonen dat de beschuldigingen onterecht zijn, zullen mensen misschien inzien hoe serieus WPP met dit soort zaken omgaat.

„Voor mij persoonlijk is dit een les. Ik zie nu hoe snel desinformatie via internet wordt verspreid en hoe slecht sommige mensen de feiten controleren.”

Hansen is vanavond om 20.00 bij het programma ‘In Beeld #1’ in Den Haag. Info: www.humanityhouse.org

    • Rosan Hollak