Hoogste opbrengst kunstveiling ooit

Bij de veiling van moderne en hedendaagse kunst bij Christie’s in New York is gisteravond met 495 miljoen dollar (386 miljoen euro) de hoogste opbrengst bereikt die ooit op een kunstveiling is behaald. Voor 16 kunstenaars is een record gevestigd.

Zo werd van de Amerikaanse abstract-expressionistische kunstenaar Jackson Pollock, bekend van zijn drip paintings, nr 19 uit 1948 verkocht voor 58 miljoen dollar (45,5 miljoen euro). Ook voor Woman with Flowered Hat (1963) van pop-artkunstenaar Roy Liechtenstein werd een wereldrecord gevestigd met een opbrengst van 56 miljoen dollar (43 miljoen euro). De 2,1 miljoen euro voor Rumour was een record voor Belg Luc Tuymans.

Voor de op veilingen de laatste tijd toch al populaire kunstenaar Jean-Michel Basquiat, bekend om zijn graffitiwerken, werd met 48,8 miljoen dollar (38 miljoen euro) een nieuw record gevestigd met Dustheads (1982).

Op de veiling werden slechts vier van de zeventig werken niet verkocht. „Er is een nieuwe periode in de kunstmarkt aangebroken waarin ervaren verzamelaars en nieuwkomers voor de duurste werken tegen elkaar opbieden”, juichte de chef van Christie’s voor naoorlogse en hedendaagse kunst Brett Gorvy in een bericht.

De opbrengst bij Christie’s gisteren lag beduidend hoger dan die van 293,6 miljoen dollar een dag eerder bij concurrent Sotheby’s. Daar werden wel records gevestigd voor werken van Barnett Newman en Gerhard Richter.