Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hoofd Amerikaanse belastingdienst opgestapt - Obama boos over affaire

De Amerikaanse president Obama vannacht terwijl hij het aftreden bekendmaakte van Steven Miller, hoofd van de belastingdienst IRS.
De Amerikaanse president Obama vannacht terwijl hij het aftreden bekendmaakte van Steven Miller, hoofd van de belastingdienst IRS. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Het hoofd van de Amerikaanse belastingdienst IRS, Steven Miller, is opgestapt. Dat maakte de Amerikaanse president Obama vannacht zelf bekend. De positie van Miller stond onder druk sinds vrijdag bekend werd dat medewerkers van de dienst extra streng controleerden op conservatieve politieke groepen als de Tea Party.

De IRS voerde tussen 2010 en 2012 extra controles uit op circa 75 conservatieve groepen, die verbonden zijn aan de Tea Party-beweging, of die ‘patriot’ in hun naam hebben staan. Obama zei dat de minister van Financiën Jack Lew, zelf op het vertrek van Miller had aangedrongen. In een verklaring liet Miller zelf weten:

“Het is een ongelooflijk moeilijke tijd geweest voor IRS. Er is een sterke behoefte aan herstel van het vertrouwen van het publiek in de dienst.”

De affaire is vervelend voor Obama. Er is kritiek dat de president te passief zou hebben gereageerd op het schandaal. In eerste instantie had Obama gezegd dat de beschuldigingen jegens de IRS “schandalig” waren. Later zei hij dat hij het onderzoek naar de kwestie wilde afwachten. Het onderzoeksrapport maakt niet duidelijk of Washington opdracht gaf tot de activiteiten. Het rapport wijst met de beschuldigende vinger naar enkele supervisors van de dienst die niet genoeg toezicht hielden op wat sommige specialisten uitvoerden.

Veel Amerikanen denken ook dat Obama of de minister van Financiën van de controles op de hoogte zijn geweest of er zelfs opdracht voor hebben gegeven. De president zei zelf dat hij erg boos over de affaire is en dat de Amerikanen ook het recht hebben boos erover te zijn. Hij beloofde samen met het Congres te werken aan maatregelen zodat dit niet nog eens kan gebeuren.

NRC-correspondent Guus Valk, schrijft vandaag in de krant:

De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heeft weinig belang om daaraan mee te werken. De rel zelf is manna uit de hemel voor deze verdeelde partij. Voor het eerst sinds lange tijd staan niet zij te kijk maar is Obama in het defensief. Over een onderwerp als belastingen nog wel, een ideaal thema om de partij te herenigen tegen Obama.

President ook nog verwikkeld in andere schandalen

Obama is bovendien ook nog verwikkeld in twee andere schandalen: deze week werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie op grote schaal telefoongegevens van journalisten van persbureau AP heeft verzameld. AP publiceerde vorig jaar een verhaal over een verijdelde aanslag met een onderbroekbom.

Daarnaast zijn er nog steeds veel vragen over de manier waarop Obama vorig jaar reageerde op de aanslag op het Amerikaanse consultaat in Benghazi. ABC berichtte onlangs dat het Witte Huis wijzigingen had aangebracht in memo’s die naar regeringswoordvoerders werden gestuurd. Zo zou weggemoffeld moeten worden dat de aanval een terreuraanslag was. Het Witte Huis gaf gisteren de originele e-mails vrij, waaruit bleek dat ABC de mails onjuist geciteerd had.

Valk:

Politiek is het belastingschandaal ernstiger voor Holder en Obama dan Benghazi en AP. Maar de kwesties maken elkaar groter, als een perfecte storm. Obama krijgt veel kritiek van Republikeinen over het IRS-schandaal, terwijl juist Democraten verontwaardigd zijn over het bespioneren van AP. Ook de pers keert zich nu tegen de president. Dat kan weer onthullingen in andere affaires veroorzaken.