Google kiest zelf de leukste trouwfoto's

Wie moeite heeft zijn beste vakantiefoto’s te selecteren of het lastig vindt leuke trouwfoto’s uit honderden kiekjes uit te kiezen, kan dat voortaan aan Google overlaten.

Een automatisch filter kan een adequate selectie maken van beelden die je uploadt naar Google+, het sociale netwerk van de internetgigant. Google toonde de nieuwe software gisteren op een conferentie in San Francisco.

Google+ herkent duplicaten, bewogen beelden, bekende personen en toeristische punten die extra aandacht vergen. Daarnaast bouwde Google een algoritme met een ‘esthetisch filter’ dat beelden selecteert op „wat mensen doorgaans mooi vinden”.

Het selectiemechanisme houdt er ook rekening mee of familie- of gezinsleden op de foto staan, en of ze lachen.

Met de extra fotofuncties wil Google+ zich onderscheiden van concurrent Facebook. Dat nam Instagram, het sociale fotonetwerk, vorig jaar over voor 1 miljard dollar.

Google telt nu 900 miljoen Android-gebruikers en introduceert voor hen een muziekdienst à la Spotify die voorlopig alleen in de VS en Japan beschikbaar is.

Maar de meest noodzakelijke verbetering die Google doorvoert is die van zijn berichtendiensten. Alle communicatie-apps worden gebundeld in Hangouts. Dat wordt een concurrent voor Apple iMessage, WhatsApp, Skype (Microsoft), Facebook Messenger en BBM van BlackBerry.

Meer over Google op nrc.nl/tech