Gewoon even de rector inmaken

Amarins de Boer (18) deed gisteren examen Fries. Ze wil journalistiek studeren. Stiekem zou vader Ruurd Hans dat ook wel leuk vinden.

Nederland, Oudemirdum, 15-05-'13; Examenkandidaat Amarins De Boer (rechts haar vader Ruurd Hans) doet woensdagmiddag vwo examen Fries. Foto: Kees van de Veen
Nederland, Oudemirdum, 15-05-'13; Examenkandidaat Amarins De Boer (rechts haar vader Ruurd Hans) doet woensdagmiddag vwo examen Fries. Foto: Kees van de Veen Kees van de Veen

Bij Amarins thuis wordt Fries gepraat. Dat is niet gek in haar woonplaats Oudemirdum. Iedereen praat er Fries. Amarins denkt zelfs in het Fries. Toen ze bij haar examen Nederlands woorden moest tellen, merkte ze opeens dat ze in het Fries telde.

Voor iemand als Amarins is het eindexamen Fries een makkie – zou je denken. Maar nee: „Het viel een beetje tegen.” Het lijkt erg op het examen Nederlands, zegt Amarins. Je leest teksten waar je „moeilijke vragen over moet beantwoorden”.

De eerste tekst was prima te doen, daar telde ze achteraf twee fouten. „Maar bij de tweede had ik bijna alles fout.”

Bij één vraag moest ze uit een tekstgedeelte vier voorbeelden destilleren (Jou fjouwer foarbylden dêr’t Huisman syn peroanlik oardiel oer Stiefmoeder Aarde yn gefoelsmjittige kwalifikaasjes jout. [...]). Ze kon er niet eens duidelijk uit opmaken hoe uitgebreid haar antwoord moest zijn.

Gelukkig staat ze gemiddeld een 7,5 voor Fries. Het is één van haar beste vakken.

Amarins noemt zichzelf geen topleerling. Ze haalt vooral zessen en zevens. Maar op school is ze wel een van de actiefsten.

Vader Ruurd Hans: „Ze vindt school hartstikke leuk. Ze doet er van alles bij. Amarins geniet van school.”

Ze zit bijvoorbeeld in het debatteam. Ze deed mee aan de voorrondes van VARA-programma Op weg naar het Lagerhuis. Laatst nog debatteerde ze – voor een zaal met zevenhonderd toehoorders – met haar rector over het bestraffen van pesters. En nee, dat is niet spannend. „Dat is leuk. Gewoon, de rector even inmaken.”

Amarins zit al drie jaar bij de schoolkrant. „Daar doen we vooral creatieve dingen.” Een make-over voor een leraar, bijvoorbeeld. Compleet met een stylist en een bezoek aan kapper en kledingwinkel. Of ze gaat thuis eten bij leraren om ze te interviewen.

Ruurd Hans: „Thuis zit ze dan ’s avonds druk te typen en te mailen. Om tien uur moeten de artikelen binnen zijn.”

Amarins: „Dat is echt heel leuk. De stress of je het wel haalt. Ik werk vaak op het laatste moment, maar ik lever het altijd om vijf voor tien in.”

Amarins hoopt ingeloot te worden voor de hbo-opleiding journalistiek in Ede.

Ruurd Hans: „Een vrouw in het dorp, waar Amarins wel eens oppast, werkt bij de NOS. Zij nodigde Amarins uit om met mij een kijkje te nemen op de redactie. Sindsdien is ze verliefd op het journalistieke vak.”

Amarins: „Echt superleuk hoe dat eruit zag. De studio’s, de mensen die in korte tijd een verhaal moeten maken. Ik zou het ontzettend leuk vinden om er ooit te werken.”

Ruurd Hans: „Ik kreeg ook de kriebels hoor, toen ik daar rondliep. Als ik nog eens opnieuw een vak had mogen kiezen...”

    • Christiaan Pelgrim