Getoonde auto op camerabeelden is niet van vader Ruben en Julian

Vrijwilligers bereiden zich voor op de zoektocht in en om Zeist die de moeder van de jongetjes heeft aangewezen.
Vrijwilligers bereiden zich voor op de zoektocht in en om Zeist die de moeder van de jongetjes heeft aangewezen. Foto ANP/Jeroen Jumelet

De auto die de politie toonde op camerabeelden in de zaak rond de vermiste broertjes Ruben en Julian, blijkt niet de auto van de vader van de jongens. Dat meldt de politie vanmiddag. Het onderzoeksteam heeft dit geconcludeerd nadat een voertuigdeskundige de beelden grondig heeft bestudeerd.

Tips die de politie kreeg leidden tot nadere studie naar de auto en de deskundige stelde vast dat de auto op de beelden niet de bewuste zilverblauwe Hyundai Getz kan zijn. De oproep aan de automobilist van de donkere auto op de beelden is hierom ingetrokken.

Tijdlijn samenstellen nog altijd focus in onderzoek

Over de precieze route die de vader met zijn auto heeft afgelegd bestaat nog steeds veel onduidelijkheid, net als over het moment dat de broertjes zich voor het laatst in de auto bevonden. Het team is daarom nog steeds op zoek naar getuigen die de vader, de kinderen of de auto hebben gezien om een correcte tijdlijn te kunnen samenstellen.

Wel is bekend dat de vader vorige week maandagavond van zijn woonplaats Vleuten naar het Limburgse Neerbeek is gereden en daarna via de Rijnbrug bij Rhenen naar het Doornse Gat is gegaan. De politie zoekt nog altijd beelden van (particuliere) beveiligingscamera’s waaruit afgeleid kan worden op welk deel van de route de jongens nog in de auto zaten.

De politie in Utrecht meldt vanmiddag op Twitter dat de auto waarschijnlijk niet verder is geweest dan Vleuten, Neerbeek en Doorn:

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Vader van #vermistebroertjes heeft waarschijnlijk niet veel verder gereden dan Vleuten-Neerbeek-Doorn, volgens motoranalyse van de auto. 1/2
Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht 2/2 Het rijden van een omweg via het buitenland, ligt dus niet voor de hand. #vermistebroertjes

Ruben en Julian worden inmiddels tien dagen vermist. De vader werd vorige week dinsdag gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat, waar hij zelfmoord pleegde.Van Ruben en Julian is sindsdien geen spoor.

Groepen van acht tot tien getrainde mariniers speurden gisteravond opnieuw de bosgebieden tussen Rhenen en Doorn af naar de vermiste broertjes. De moeder van de jongens heeft plekken in Zeist aangewezen waar Ruben en Julian vaak kwamen, maar ook deze zoektocht heeft nog niets opgeleverd.

De politie maakte twee dagen geleden bekend dat de vader een afscheidsbrief heeft geschreven. Daarin kondigt hij zijn zelfmoord aan, maar schrijft hij niets over zijn zoontjes.

    • Annemarie Coevert