‘Gesubsidieerd natuurbeheer door boeren groot fiasco’

Hooglanders op de Pod Reemster Hei.
Hooglanders op de Pod Reemster Hei. Foto ANP / Koen Suyk

Subsidies voor agrarisch natuurbeheer zijn op een ‘groot fiasco’ uitgelopen. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in een advies dat vanmiddag aan staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma wordt overhandigd, schrijft Trouw.

In de afgelopen twintig jaar is een miljard euro uitgegeven aan natuurbeheer, terwijl er tegelijkertijd door de intensivering van de landbouw een dramatische biologische verarming plaatsvond. Het kabinet had om advies gevraagd omdat de regering het natuurbeleid wil herijken. De raad adviseert om de financiering van ‘ineffectief agrarisch natuurbeheer’ te stoppen. Alleen boeren die vlak bij natuurreservaten werken en bereid zijn de grondwaterstand te verhogen en de bemesting en het gifgebruik terug te dringen zouden nog subsidie moeten krijgen.

Het advies is opgesteld door een commissie onder leiding van ex-minister en CDA-prominent Agnes van Ardenne. CDA-landbouwministers Gerrit Braks en Cees Veerman waren juist voorstander van de subsidies. Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker zei twee jaar geleden nog dat juist boeren de natuur moesten redden. Van Ardenne zegt volgens de krant niet anders te kunnen concluderen dan dat de subsidieregeling veel kost en weinig effect heeft.

De commissie concludeert verder dat er minder aandacht moet gaan naar het beschermen van afzonderlijke plant- en diersoorten. Als een reservaat groot genoeg is en de omstandigheden goed, zouden die vanzelf komen. Ook zou er een bouwstop moeten komen op ecoducten. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze nut hebben. In tijden van schaarste zou het beter zijn bestaande natuurgebieden uit te breiden.

    • Anouk Eigenraam