Dijsselbloem wil stresstest voor staatskas

Nog steeds veel zorgen voor Jeroen Dijsselbloem vanwege de Europese schuldencrisis. ANP / Julien Warnand

Jeroen Dijsselbloem wil een nieuwe stresstest uitvoeren op de overheidsfinanciën. De financiële risico’s voor de staat zijn tussen 2008 en 2012 namelijk meer dan verdubbeld, tot ruim 505 miljard euro, aldus de Algemene Rekenkamer.

Dijsselbloem zei vanmiddag in de Tweede Kamer het advies een stresstest te laten uitvoeren opvolging te willen geven, meldt persdienst Novum. De vorige stresstest werd in 2011 uitgevoerd en sindsdien is economische groei uitgebleven, de werkloosheid gestegen en de woningmarkt verslechterd.

De minister van Financiën (PvdA) weet nog niet wanneer de volgende stresstest wordt uitgevoerd. Dat maakt hij op Prinsjesdag bekend. De risico’s die de overheid loopt, zijn groter geworden door de Europese schuldencrisis. Nederland stortte miljarden in Europese noodfondsen.

    • Jules Seegers